Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Otvoritveno romanje po Varianti Jakobove poti od Hraš pri Smledniku preko Sv. Jakoba nad Preddvorom na Brezje

V soboto in nedeljo, 27. in 28. julija 2019,  nas je 36 pohodnikov hodilo na otvoritvenem romanju po Varianti Jakobove poti od Hraš pri Smledniku preko Sv. Jakoba nad Preddvorom na Brezje. Pohod je organiziralo Društvo prijateljev  poti sv. Jakoba v Sloveniji, vodila pa  Franceska in Vladimir Žumer. Zbrali smo se iz vseh slovenskih pokrajin, od Bele Krajine do Kopra, Štajerske, Gorenjske in med seboj imeli tudi mednarodno zasedbo iz Avstralije. Oba dneva sta z nami hodila tudi predstavnika preddvorskih skavtov Matej in Ana Rogelj iz Kokre. Matej je nosil zastavo Jakobove poti, Ana pa pobrala več vreč smeti. Vročino prvega dne je v nedeljo zamenjal dež z nevihtami in nalivi, a smo kljub mokri obleki in vodi v čevljih, zaključili svojo pot na Brezjah.

Pred cerkvico v Hrašah pri Smledniku so nas pričakale s hrano in pijačo obložene mize prizadevnih članov Turističnega društva Hraše in zakonca Olga ter Marjan Mali iz Valburge, ki tudi finančno pomembno prispevata k delovanju Jakobovega društva. Prijetno so nas presenetili s  sladkimi dobrotami. Po predstavitvi cerkve smo s polnimi želodci krenili na pot. Med hojo skozi vodiško gmajno smo se  vsaj nekateri spopadali s komarji in klopi. Vse tegobe soparnega jutra in vlage v zraku so minile ob pogledu na Kamniške Alpe pred vasjo Voklo. 

Naslednje srečanje je bilo s člani in predsednikom Turističnega društva Šenčur Francijem Erzinom. Pred mostom čez avtocesto smo se podprli z vinom, v Šenčurju pa še dodatno osvežili v njihovem bifeju. Skupaj z domačini iz Srednje vasi so nam razkazali in predstavili tudi njihovi dve cerkvi sv. Katarine in Radegunde z vmesnim zvonikom. Od tu naprej je z nami hodila direktorica Zavoda za turizem Preddvor Ernesta Koprivc.

Preko polja nas je vodila pot do Visokega in mimo Rape do Brega. Tu smo si ogledali cerkvico  sv. Lenarta s poslikanim lesenim stropom. Po poljski poti smo šli do Preddvora, si ogledali farno cerkev in osvežili v prostorih Zavoda za turizem. Še v hudi vročini, ki so jo kmalu zamenjali oblaki in strah pred strelami, smo se povzpeli do Planinske koče na Sv. Jakobu. Tu sta nas pričakala in pozdravila nekdanji preddvorski župan Miran Zadnikar in predsednik Planinskega društva Preddvor Aleš Drekonja. Ob petih je pater Metod Benedik daroval sveto mašo. Sledila je uradna otvoritev poti. Pot je blagoslovil pater Metod Benedik, trak pa sta prerezala predsednik Društva prijateljev poti sv. Jakoba v Sloveniji Metodij Rigler in pobudnica poti Franceska Žumer.

Po prenočevanju v Planinski koči na Sv. Jakobu in  jutranji Vilijevi kavici ter čaju smo se spustili v dolino, se še enkrat okrepčali v Kavarnici Dvor in nakupili manjkajočo pijačo ter hrano za nadaljnjo  pot. V Mačah se nam je pridružil in nam zaželel uspešno nadaljevanje poti naš župan Rok Roblek z enoletnim Oskarjem, najmlajšim pohodnikom. Od tu naprej nas je močil dež, zato smo prvi postanek naredili že v Bašlju na Rokovi domačiji pr' Mešan, kjer so nas ogreli Evin čaj, žganje in sladki prigrizek. Dobro opremljeni za dež smo šli mimo Trstenika in Gorič do Golnika, kjer je sledilo naslednje okrepčilo. Pri smerokazu za Novake smo se spustili levo in po makadamski cesti šli skozi Udin boršt, vasi Sebenje in Križe do podjetja Mali-E-Tiko d. o. o. v Loki pri Tržiču, kjer sta nas sprejela in pogostila s hrano in pijačo Marjan in Olga Mali. Dobre volje, suhi in siti, smo nadaljevali z zadnjim delom poti skozi Kovor in zavili na Roženvensko pot, večinoma po gozdu, do Brezij. Popoldne ob treh smo se zadovoljni in veseli objeli pred Marijino baziliko. Sledila je še sveta maša, zahvala predsednika društva Metodija Riglerja in želja vseh prisotnih, da se še kdaj srečamo in skupaj poromamo po Jakobovi ali kateri drugi poti.

Uradno je pot odprta in  prisrčno vabljeni, da jo prehodite, v celoti ali posamezne odseke in spoznavate našo deželo.

Zapisala: mag. Franceska Žumer

Fotografije: mag. Franceska Žumer, Miran Zadnikar

Oglejte si tudi