Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
6°C
SOB.
22°C
5°C
Oceni objavo

Planinski pohod DU Preddvor k sv. Ahacu nad Turjakom

V torek, 17. septembra 2019, se nas je 14 pohodnikov DU Preddvor odpravilo na 748 metrov visok sv. Ahac na hribu z imenom Gora nad Turjakom.

Ob sedmih zjutraj smo se odpeljali proti Kranju in po avtocesti  do izvoza Ljubljana jug. Vožnjo smo nadaljevali skozi Lavrico in Škofljico ter zavili proti Kočevju. Tudi tu smo kmalu zavili z glavne ceste proti kraju Veliki Ločnik, kjer smo parkirali kombi in osebni avto.

Presenetil nas je zanimiv napis kraja, ki je kazal levo in desno z napisanimi hišnimi številkami. Levo se je zavilo v Veliki Ločnik s hišnimi številkami nad 30, desno pod 30. Mi smo zavili desno skozi vas, ki smo jo hitro zapustili in se ponovno desno začeli vzpenjati v hrib. Pot je bila strma, tako da smo si malo pod vrhom s počitkom napolnili pljuča.  Kasneje nam je bilo kar malo žal za postanek, saj je bil resnično čez nekaj minut pred nami že vrh hriba Gora  s cerkvijo sv. Ahaca. Tu smo iz nahrbtnikov še želodce napolnili ne le s sendviči temveč tudi sladkimi priboljški naših članov.

Cerkev je ime dobila po sv. Ahacu, kajti Andrej Turjaški je premagal Turke pri Sisku na praznik sv. Ahaca 22. julija 1593. Na tem mestu so Auerspergi sicer že preje imeli cerkvico, ki je bila posvečena Mariji, po bitki s Turki pa  so svetega Ahaca vzeli za svojega zavetnika in cerkev poimenovali po njem.  Cerkev je bila v gotskem stilu zgrajena v 15. stoletju, a ni točnega datuma. Zanimivost je ločen zvonik od cerkve, kajti prvotno je zvonik imel obrambni namen pred Turki.  Danes ima cerkev status kulturnega in umetnostnega spomenika. Okolica cerkve je danes poraščena z gozdom, tako da je razgled le na bližnji Kurešček  in Krim.

Naredili smo nekaj posnetkov za naš arhiv in se po drugi strani Gore spustili najprej v Mali Ločnik in potem do avtomobilov. Vmes smo naleteli še na zanimivo in gostobesedno 78-letno prebivalko kraja Mali Ločnik, ki nam je povedala nekaj zanimivih, a ne navdihujočih zgodb, iz svojega življenja.

Ogledali smo si še grad Turjak, a le od zunaj, in s kavico zaključili torkov pohod. Tudi tokrat smo se varno pripeljali nazaj v Preddvor pod vodstvom našega planinskega vodnika Janeza Planinca.

 

Zapisala: mag. Franceska Žumer

Slike: Janez Planinc, mag. Franceska Žumer

Oglejte si tudi