Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
4°C
JUTRI
16°C
-1°C
Oceni objavo

Anton Tomaž Linhart: ŽUPANOVA MICKA v Preddvoru

In to v četrtek, 8. februarja ob 19:30 uri in če bo veliko zanimanje tudi prej ob 17:00.

Oder je v Kulturnem domu v Preddvoru,

predstava pa osrednja občinska predstava ob slovenskem kulturnem prazniku, ki jo je finančno podprla občina Preddvor.

Linhart je že v svojem času rekel: »Eden drugmu ognja dajmo!« In kako bi ta vzklik prišel prav danes. Sploh ob slovenskem kulturnem prazniku – Prešernovemu dnevu – 8. februarju.

In ob vaši prisotnosti, dragi občani, ga bomo tudi delili in prejemali.

 »Županova Micka«, tekst v domači govorici in maternem jeziku je poznan vsem in vsakomur. Dogajanje se vrši na Gorenjskem. Tulpenheimovo dvorjenje je tipično gosposko – same obljube brez daril. Anžetovo pa kmečko, naravnost trdo in res smešno.

»Ti si lepa kakor roža, dolga kakor smreka, brhka kakor hrast, v tvojih tatinskih očeh en fant notri sedi, kateri v mene venkaj strelja. No, kako ti to dopade?« No, a ni res.

 Komedija se ponorčuje iz 'unih tam doli v Lublani', kmeteške pokaže trdno na tleh in delovne, ljubezen se deli na koristoljubno in srčno, plemstvo prikaže kot predrzno, državni uradniki so podkupljivi in zapiti…

Pa vse ni tako: med plemstvom so tudi poštenjaki, tokrat poštena ženska, stara vdova Šternfeldovka. Zdrava kmečka pamet pa sem in tja nasede praznemu videzu in lažnivim obetom.

 Anton Tomaž Linhart je »Županovo Micko«, povzeto po takrat popularni Richterjevi dunajski veseloigri »Die Feldmühle« (Vaški mlin), 'vkup spravil' v l. 1789. Ponovili pa so jo šele l. 1848 v Vipavi. Okrog l. 1958 so jo odigrali tudi preddvorski ljudski igralci, a se žal kaj več ni ohranilo. Po slovenskih 170-tih letih ali po preddvorskih 60-tih pa se vrača nazaj na deske.

 Režija in priredba Konrad Pižorna Kondija, domačina iz Preddvora in preko 15 let gostujočega režiserja na Senici pri Medvodah pa ostaja v Linhartovih okvirih jezika in zgodbe, s primesmi krajevnih značilnosti.

Igrivo in dinamično veseloigro pa postavi kar na eno prizorišče – županovo dvorišče in en čas – eno dejanje.

Vse skupaj boste z županom Jakom, zapeljano Micko in trdim Anžetom, ljubljanskim Tulpenheimom in njegovo sestro, katere obljubo bo gor šribal Glažek z gradu Turn, ki je 'breške kmete na kant spravil'.

 

Predstava polna zdravega gledališkega humorja traja 1 uro in 15 min, ki vam bo minil kot tren, da sploh ne boste vedeli 'zakaj ste solde dali'!

 

Konrad Kondi Pižorn, šribar Glažek

Priloga: Gledališki list

Oglejte si tudi