Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
23°C
5°C
Oceni objavo

Projekt "Spoznajmo soseda" v OŠ Preddvor

V sredo, 11. aprila 2018, smo tretje leto zapored izvedli projekt »Spoznajmo soseda«. V okviru le-tega se enkrat letno srečamo pobratene šole iz Slovenije in Avstrije. Vsako leto je organizator prireditve druga šola – prvič so nas gostili v Šenčurju, lani na Orehku, letos pa je organizacijo prevzela OŠ Bistrica pri Tržiču. Koncept projekta je bil tokrat zasnovan nekoliko drugače kot sicer. Slovenske šole smo povabile na obisk vsaka svojo pobrateno šolo iz zamejstva. Na podružnični šoli Jezersko so gostili učence in učitelje iz Zgonika, v Kokri so gostovali otroci iz Ljudske šole Sele, na matični šoli pa smo se družili z učenci iz Šolskega centra Železna Kapla.

Ob 9. uri je prišlo k nam 12 učencev iz Avstrije, spremljala pa sta jih učiteljica Daniela Karničar in ravnatelj g. Heinrich Nečemer. Dopoldne so preživeli ob skupnem druženju z 12 učenci 8. razredov, ki se učijo nemščine kot obveznega izbirnega predmeta. Že nekaj mesecev prej se mi je porodila zamisel, da bi učenci risali portrete drug drugega, kajti namen projekta je – kot pove pravzaprav že samo ime – da spoznajo svoje sosede. 12 slovensko-avstrijskih parov je zasedlo klopi v glasbeni učilnici in kar takoj so se lotili dela. Moram priznati, da je bilo med mojimi učenci prisotnega kar nekaj strahu na začetku, ali bodo kos nalogi - a strah je bil popolnoma odveč. Zavzeto in resno so se lotili svoj naloge in pod njihovimi rokami so začele nastajati prave pravcate umetnine. Svoje prijatelje so narisali tako dobro, da je vsak lahko takoj ugotovil, kdo je bil njihov model. Seveda moram pohvaliti tudi učence iz Avstrije, ki so z enako vnemo in zavzetostjo risali portrete naših otrok.

Ko so bile slike končane, so se učenci začeli medsebojno spoznavati še v pogovoru. Naši so govorili nemško, Avstrijci pa slovensko, kar je bil konec koncev tudi namen njihovega druženja. Drug drugega so spodbujali, popravljali napake in tako na prijeten in igriv način poglabljali svoje znanje tujega jezika. Izvedeli so, kakšne konjičke imajo njihovi novi prijatelji, kakšne so njihove želje za prihodnost, katere so njihove najljubše živali, jedi in še veliko drugega. Pred kosilom smo imeli kratko vajo, na kateri smo se dogovorili, kaj bomo poročali na zaključni prireditvi v Tržiču. Za popestritev je poskrbel gospod ravnatelj Bogdan Sušnik, ki nam je zapel in na kitaro zaigral prikupno in šaljivo pesmico.

Ob 13. uri smo se s posebnim avtobusom skupaj z učenci z Jezerskega odpeljali v Tržič. Tam smo se zbrali vsi udeleženci projekta in na kratko predstavili vsak svoje dopoldansko druženje s pobratenimi zamejskimi šolami. Prireditev je potekala v prijetno sproščenem vzdušju. Po uvodnem govoru ravnatelja bistriške OŠ dr. Žuna in tržiškega župana mag. Sajovica so sledile točke, polne glasbe in plesa, naši učenci pa so ponosno pokazali svoje izdelke in predstavili zbranim svoje nove prijatelje. Ob koncu nas je pohvalila tudi predstavnica Evropske komisije iz Ljubljane gospa Goršek Mencin, nato pa smo se zadovoljni odpeljali nazaj domov.

Mislim, da smo dopoldne preživeli zelo kakovostno in v celoti dosegli tisto, kar je bil glavni namen projekta »Spoznajmo soseda«: namreč da se učenci bolje spoznajo in stkejo globlje prijateljske vezi med seboj. Ob koncu bom še na tem mestu pohvalila vse moje učence 8. razredov, ki so res odlično opravili svoje delo. Dragi moji, bili ste pridni, delavni, resni, zavzeti in zelo zelo sem bila ponosna na vse vas!!!  

Nina Klakočar Zager, koordinatorica projekta v OŠ Matije Valjavca Preddvor

Oglejte si tudi