Logo MojaObčina.si

Preddvor

DANES
18°C
9°C
JUTRI
20°C
9°C
3545

Nov vkopani ekološki otok v Preddvoru

V Preddvoru je postavljen prvi ekološki otok s posodami za globinsko zbiranje odpadkov, kjer se kar 70 % prostornine zbiralnih posod nahaja pod zemljo. Eko otok se nahaja na lokaciji parkirišča pod cerkvijo. Trajnostni načrt predvideva postopno preoblikovanje sistema ravnanja z odpadki od individualnih odjemnih mest v mestnih jedrih in strnjenih naseljih k skupnim odjemnim mestom. Poleg zniževanja stroškov, novi ekološki otoki pripomorejo tudi k lepšemu, urejenemu in skladnejšemu izgledu okolice ter večji vpetosti zbirnih posod za odpadke v naravno okolje. Poleg že znanih posod namenjenih: 

  • stekleni embalaži in
  • papirju ter kartonu,
  • sta poleg kot novost nameščeni še posodi za zbiranje bioloških odpadkov in 
  • ulična zbiralnica za zbiranje odpadnega jedilnega olja.

V sklopu ekološkega otoka ni več rumene posode, ki je bila namenjena mešani odpadni embalaži (plastenke, pločevinke, tetrapaki in druga embalaža), saj te odpadke zbira Komunala Kranj d.o.o. po načelu »od vrat do vrat«.

Odlaganje odpadnega jedilnega olja

V načrtu urejanja ekoloških otokov je tudi nameščanje uličnih zbiralnic odpadnega jedilnega olja. Odpadno rastlinsko jedilno olje je namreč kuhinjski odpadek, ki se uvršča med ločeno zbrane frakcije komunalnih odpadkov in ga je prepovedano mešati z ostalimi odpadki ter ga odvajati v kanalizacijo ali greznice. Že en sam liter odpadnega jedilnega olja lahko onesnaži več tisoč litrov pitne vode.

Nasvet, kako ravnati z odpadnim oljem
Olje po kuhanju, ko se ohladi, odlijemo v namensko posodo ali precedimo skozi robček ali cedilo v plastično ali stekleno embalažo (kozarec za vlaganje, steklenica ...) in jo, ko se napolni, odnesemo v najbližji zbirni center za odpadke oziroma vsebino zlijemo v ulično zbiralnico odpadnega olja. Odpadno jedilno olje ne sodi v straniščno školjko ali vodovodni odtok - nalaga se na stene kanalizacijskih cevi, oteži prehod odpadne vode, povzroča neprijetne vonjave in privabi glodavce ter ne sodi na kompost ali med biološke odpadke - moti proces naravne razgradnje, "zaduši" mikroorganizme. V straniščno školjko sodijo samo človeški iztrebki in izločki ter toaletni papir. Straniščna školjka je vstop v kanalizacijski sistem in odgovorno ravnanje vseh nas je bistveno za delovanje sistema in očiščeno odpadno vodo.

Straniščna školjka ni koš za smeti, odpadna voda pa je dragocen obnovljiv vir, zato vanjo ne mečimo stvari, ki tja ne sodijo.

Maja Rozman,  predstavnica za odnose z javnostmi pri Komunali Kranj


vir: spletna stran občine Preddvor, 22.2.2021

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi