Oceni objavo

Zbor članov Krajevnega odbora Zveze borcev za vrednote NOB Andraž

Članice in člani Krajevnega odbora Zveze borcev za vrednote NOB Andraž smo se v nedeljo, 11. februarja 2024, srečali na rednem programskem zboru članov. V društvo je bilo na ta dan vključenih 71 članic in članov.

Zbrane je nagovoril predsednik, tovariš Jože  Krk. Podal je poročilo o opravljenem delu za leto 2023. Iz poročila je razvidno, da je dejavnost leta 2023 potekala po zastavljenem načrtu. Naloge so bile v veliki meri izvedene. Glavno skrb namenjamo ohranjanju spominskih obeležij, sodelovanju na prireditvah in slovesnostih v spomin dogodkom iz NOB, ko so se naši predniki z orožjem postavili v bran naše domovine in zanjo mnogi dali življenje.

Ponosni smo na slovesnost pri obeležju ameriškim padalcem, ki je na meddržavni ravni ter ponazarja slovensko-ameriško prijateljstvo in zavezništvo. O pomembnosti in uspešnosti našega dela je spregovoril podpredsednik Združenja Zveze borcev za vrednote NOB Spodnje Savinjske doline, tovariš Mitja Tavčer. V svojem nagovoru se je dotaknil tudi samoosvojitve v letu 1991.

Na zboru so sodelovali tudi predstavniki sosednjih Krajevnih odborov Zveze borcev za vrednote NOB in predstavniki društev s sedežem v Andražu nad Polzelo. Vsi so pozdravili zbor, čestitali za opravljeno delo in dobro sodelovanje, česar si želijo tudi v prihodnje. Veliko podporo so izrekli k dobremu vzdrževanju spominskih obeležij. V letu 2023 sta nas za vedno zapustila dva člana, na novo pa so se nam pridružili tri članice in trije člani.

Načrt dela za letos je podoben lanskemu. Načrtovano je sodelovanje na spominskih slovesnostih v bližnji okolici in pomembnejših na ravni države. Veliko pozornosti bomo namenili vsakoletnemu pohodu »Po spominskih obeležjih Andraža«, ki ga bomo organizirali v soboto, 29. junija 2024. Na predlog tovariša Slavka Pižorna bomo pohod razširili z obiskom spominske plošče na Čremožnikovi domačiji v Dobriču, kjer so od 1990 do potrebe v samoosvojitvi čuvali del orožja teritorialne obrambe oziroma območnega štaba s sedežem v Žalcu. Za obisk domačije se moramo še dogovoriti s Čremožnikovimi.

Letos bo naša krajevna organizacija praznovala 70-letnico delovanja. Na upravnem odboru smo se dogovorili, da ob tem jubileju izdamo pisno publikacijo, v katero bomo zapisali naše opravljeno delo. Vse, ki razpolagate s kakšnim zgodovinskim gradivom o našem delu ter aktivnostjo Andraža nad Polzelo in Dobriča v obrambi in pridobitvi samostojne države, prosimo za pomoč in sodelovanje. Občini Polzela, županu Jožetu Kužniku in vsem, ki ste pripomogli našemu delu v letu 2023, se iskreno zahvaljujemo. Zbor smo sklenili s tovariškim druženjem.

Simon Ograjenšek

Oglejte si tudi