Oceni objavo

Zbor članov Društva za varovanje narave Ložniško gričevje

Društvo za varovanje narave Ložniško gričevje je bilo ustanovljeno 20. aprila 2016. Tako bo letos minilo osem let njegovega obstoja. Ustanovljeno je bilo zaradi takrat načrtovanih zelo škodljivih posegov v naše okolje. Z razumnimi rešitvami se je takratni načrtovalec tem programom odpovedal.

Društvo je dobro zaživelo in nam je pod vodstvom Srečka Rajha uspelo odgovoriti na kar nekaj odprtih vprašanj o posegih v naše okolje, ki se nanašajo na zagotovitev čistega zraka, vode in zemlje, kar je nujno potrebno za zdravo življenje.

Odpoved vodenja društva za varovanje narave Ložniško gričevje s strani Srečka Rajha in prisotnost epidemije sta delo društva zmanjšali. V decembru 2021 smo z volilno-programskim zborom imenovali nove organe društva, ki zdaj bdijo nad nedovoljenimi posegi v naravo in naš bivalni prostor.

Posegi v okolje naselij Andraža nad Polzelo in Dobriča so se v zadnjih štirih letih zelo povečali, saj je predvsem naselje Andraža nad Polzelo postalo odlagališče različnih odpadkov gradbenih podjetij, ki jih vozijo in nasipajo v našem okolju. Takšna navažanja dodatno uničujejo že tako slabe ceste.  

V petek, 1. marca 2024, smo se zbrali na rednem programskem zboru članstva, na katerem smo ocenili opravljeno delo v letu 2023 in sprejeli načrt dela za leto 2024. Poudarek dela je v povezovanju članstva, učencev POŠ Andraž, mladih ter vseh krajank in krajanov za ohranjanje zdravega bivalnega okolja. Nekatere rane v našem okolju ostajajo in se ne dajo ozdraviti, lahko pa preprečimo nastajanje novih. Sprejet je bil tudi sklep, da bomo poslali pisno pobudo občinskemu svetu za obravnavo stanja okoljevarstva na območju Dobriča s poudarkom na vpliv Kamnoloma Podgora.

 

Simon Ograjenšek

Oglejte si tudi