Oceni objavo

Žalna slovesnost ob dnevu spomina na mrtve

V sredo, 1. novembra, je bil dan spomina na mrtve. KO ZB za vrednote NOB Andraž je žalno slovesnost pripravila pri osrednjem spominskem obeležju NOB za območje Andraža nad Polzelo in Dobriča, prisostvovalo pa ji je 80 občank in občanov.

Na slovesnosti so sodelovali učenci osnovne šole, mladinci, cerkveni pevski zbor, tovariš Jože Krk - predsednik KO ZB za vrednote NOB Andraž in govornik, tovariš Srečko Rajh - predsednik nadzornega odbora ZB za vrednote NOB in naš član. 

Tovariš Srečko se je v svojem nagovoru spomnili na dana življenja za naše dostojno življenje in opomnil, da takšnih grozot v sedanjem času ne bi povzročali, pa je v svetu vse drugače. Opozoril je na številna spominska obeležja v Sloveniji, v katerih so shranjeni posmrtni ostanki bork in borcev, ki so za lepši in pravičnejši jutri dali največ, kar človek ima, to je svoje življenje. Želja Slovencev po samostojni, neodvisni Sloveniji je v srcih tlela veliko časa. V letu 1991 nam je to uspelo, za kar je ugasnilo tudi nekaj življenj, katerih se na ta dan spominjamo.

S kulturnim programom, položitvijo venca, prižigom svečk in trenutkom tišine smo se žrtvam poklonili za opravljeno delo, ki so ga žrtvovali za nas, in počastili njihov spomin. Svečke smo ponesli tudi na druga spominska obeležja, za katera skrbimo, da so primerno urejena. 

Simon Ograjenšek

Oglejte si tudi