Oceni objavo

Za večjo varnost v cestnem prometu

Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Polzela je v sodelovanju z Javno agencijo RS za varnost prometa v četrtek, 23. novembra 2023, v Kulturnem domu na Polzeli pripravil vzgojno-izobraževalni dogodek Skupaj za večjo varnost – vozimo pametno. Osrednji gost je bil poškodovanec v prometni nesreči zavoda Vozim Janez Hudej. Domači predstavniki s področja policije, šolstva in starejših pa so spregovorili o svojih dejavnostih na področju prometne varnosti in tveganjih, s katerimi se srečujejo različne generacije občanov. Gostiteljica večera je bila predsednica sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu ter predstavnica agencije za varnost prometa Dragica Sternad Pražnikar.

Dogodek je bil namenjen vsem generacijam, saj smo vsi tako ali drugače udeleženi v prometu. »Želimo si, da bi bilo prometnih nesreč čim manj, in v zasledovanju Vizije 0 želimo poudariti vlogo vsakega posameznika za dosego skupnega cilja: 0 smrtnih žrtev in 0 hudo telesno poškodovanih,« je pojasnila Dragica Sternad Pražnikar ter dodala, da je zadnje še kako pomembno poudarjati v času, ko je pred nami veseli december. Najpogostejši dejavniki prometnih nesreč so alkohol, hitrost in uporaba mobilnega telefona. Zelo veliko lahko za svojo varnost naredijo tudi pešci z uporabo različnih vrst odsevnikov. Te je za občane priskrbela Občina Polzela.

Predavanja za upokojence

Med smrtnimi žrtvami prometnih nesreč je kar 30 odstotkov pešcev. Še posebno so ogroženi upokojenci, kar je na dogodku zastopal predsednik Društva upokojencev Polzela Igor Pungartnik, ki je sicer spregovoril tudi kot podžupan in prostofer. Pojasnil je, da si društvo prizadeva čim več starejših izobraziti o prometni varnosti. V sklopu projekta Sožitje za večjo varnost v cestnem prometu, nad katerim bdi agencija za varnost v prometu, so pripravili več predavanj. Teme projekta so bile cestnoprometni predpisi, varna vožnja skozi krožišča, oživljanje in uporaba defibrilatorja. Obenem so prisluhnili policistom, ki so povedali, na katerih področjih in območjih se dogaja največ kršitev, zato je nanje treba biti še posebno pozoren.

Začnejo že pri najmlajših

Vrsto aktivnosti za varno udeležbo v prometu izvajata tudi vrtec in šola. Kot je pojasnila ravnateljica Osnovne šole Polzela Bernardka Sopčič, o tem začnejo opozarjati že najmlajše in s tem spodbudijo tudi njihove starše, saj so odrasli s svojim vzorom najučinkovitejši. Dejavnosti pripravljajo seveda tudi v šoli. Učence se vedno znova dotakne pretresljiva izkušnja Janeza Hudeja, ki je bil že večkrat njihov gost. V šoli imajo sicer pet usposobljenih učiteljev za poučevanje pridobitve kolesarskega izpita. Veliko pozornost namreč namenjajo trajnostni mobilnosti, pri čemer se zahvaljujejo tudi občini, ki jim je omogočila različne vsebine oziroma pridobitve na tem področju.

Največ nesreč v središču Polzele

Kriminalistka iz Policijske postaje Žalec Tatjana Šumah je pojasnila, da je Občina Polzela na prometnem stičišču, zato je vsako leto več prometa. Lani se je na tem območju zgodilo 25 nesreč. Od tega jih je bilo 13 z manjšo poškodbo, 12 zgolj z gmotno škodo. Največ jih je bilo v središču Polzele, kjer je seveda največ prometa. Najranljivejša skupina so pešci - tudi ti morajo poskrbeti zase. Ne smejo se zanašati na zeleno luč in druge prednosti v prometu. Kot je še pojasnila kriminalistka, namen policistov ni zgolj represija, temveč tudi preventiva. Tako morajo udeleženci gledati na usmerjene akcije policistov.

Izkušnja, ki se dotakne vsakogar

Ambasador zavoda Vozim Janez Hudej, ki je zaradi posledic prometne nesreče že dolga leta na invalidskem vozičku, je poudaril, kako pomembno je ozaveščanje mladih o prometni varnosti. »Ko jim pripovedujem o svoji izkušnji po prometni nesreči in posledicah, ki jih je pustila v mojem življenju, mladi bolje razumejo resničnost in pomembnost varne vožnje. Vsaka taka zgodba se jih dotakne in spodbudi k razmišljanju. In zelo verjetno prepoznajo tudi močno sporočilo, ki ga širim. Iskrenost, odprtost in pogum mlade vselej ganejo,« je izpostavil osrednji gost dogodka, ki se je nadaljeval z delavnico. Na njej so sodelovali člani ZŠAM Savinjske doline z Milanom Pečnikom na čelu in drugi udeleženci dogodka.

Za konec je Dragica Sternad Pražnikar povzela, da je izkupiček preventivnega dogodka izjemno velik, saj je bila na pobudo sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu urejena nova klančina, k čemur je Občina Polzela nemudoma pristopila in osebam na invalidskem vozičku omogoča dostop na oder polzelskega Kulturnega doma. Hkrati je bilo razdeljenih več kot sto novih odsevnih trakov z grbom Občine Polzela, vsi deležniki pa morajo poskrbeti, da jih bodo dosledno nosili v mraku, temi, zlasti zdaj, ko so dnevi krajši in vidljivost zmanjšana.

Špela Ožir

Oglejte si tudi