Oceni objavo

V Občinski knjižnici Polzela so gostili pisatelja Petra Zupanca in njegovo ženo Ying Ying Liu

Polzelski pisatelj in filmski kritik Peter Zupanc, ki s svojo ženo Ying Ying Liu že deset let živi na Kitajskem, je te dni na obisku v Sloveniji. Njegove knjige Obešanje zmajeve glave, Kitajska, dežela sanj, in jaz ter Leto podgane ali Kako sem preživel covid-19 na KitajskemSlovencem približajo južni del Kitajske, natančneje pokrajino Guangxi in mesto Nanning, v katerem živi. Na Kitajskem poučuje angleščino, potuje in piše raziskovalne reportaže s potovanj.

Občinska knjižnica Polzela je izkoristila njegov obisk in ga skupaj z ženo povabila na pogovor  v knjižnico. V pogovoru z bibliotekarko Ireno Štusej je povedal, s čim ga je Kitajska tako pritegnila, da se je po treh letih obiskovanj leta 2010 kar naselil in ostal. Izpostavil je kategorijo čas, ki jo na Kitajskem spoštuje predvsem v smislu, da lahko sam razporeja z njim, a kljub temu živi lagodno. Očarala ga je raznolikost pokrajine, pritegnile so ga kulture številnih narodnosti. Prav jug Kitajske, kjer živi, predstavlja dve tretjini vseh narodnostnih manjšin Kitajske. Govoril je tudi o času covida-19 na Kitajskem, o digitalizaciji in razraščanju plačevanja prek mobitela in še o čem.

Tudi Ying Ying Liu je povedala, kako vidi Slovenijo in ljudi, ki jih srečuje, o času, o odnosih in podobno. V Sloveniji ostaneta še nekaj dni, da bosta obiskala  prijatelje in znance, ki jih vsaj tri leta zaradi zdravstvenih razmer v svetu nista videla v živo.

Irena Štusej

Foto: Tone Tavčer

Oglejte si tudi