Oceni objavo

Uspešno zaključen projekt Odvajanje in čiščenje odpadnih voda v porečju Savinje - občine Braslovče, Polzela, Žalec

V petek, 23. junija 2023, je v sejni sobi Občine Braslovče potekala novinarska konferenca ob uspešnem zaključku projekta Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Savinje – občine Braslovče, Polzela in Žalec. Operacija je sofinancirana s strani Republike Slovenije in Evropskega sklada za regionalni razvoj. V projektu sodelujejo tri občine Spodnje Savinjske doline, in sicer Občina Braslovče kot nosilka projekta, Občina Polzela in Občina Žalec.

Novinarske konference so se udeležili Natja Šketa Miser, direktorica občinske uprave Občine Braslovče in vodja projekta, župan Občine Polzela Jože Kužnik in namestnik vodje urada za gospodarske dejavnosti na Občini Žalec Aleš Uranjek. Kot je povedala Natja Šketa Miser, znaša celotna vrednost projekta 1.012.652,09 evra skupaj z DDV. Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj namenja 358.685,33 evra, Republika Slovenija pa 89.671,34 evra nepovratnih sredstev.

Od aprila 2021 je bilo v vseh treh občinah zgrajenih 3450 metrov kanalizacijskega voda in dve črpališči. V Občini Braslovče so dela potekala na dveh lokacijah, in sicer v Parižljah in Orli vasi, kjer je izbrani izvajalec del podjetje AGM Nemec, d. o. o., zgradil 1650 metrov kanalizacije. Vrednost teh del pa je znašala 377.160,21 evra. Imajo vsa potrebna dovoljenja, izvajajo pa se že tudi primarni priključki.

Na Polzeli je izgradnjo 1100 metrov dolgega kanalizacijskega voda in enega črpališča izvedel prav tako na javnem razpisu izbrani izvajalec podjetje Nivig, d. o. o. Kot je povedal župan Jože Kužnik, so iz občinskega proračuna za ta dela namenili 304.025,15 evra.

Občina Žalec je v tem projektu sodelovala kot partnerica, a je svoj delež pokrila z lastnimi sredstvi in tako omogočila, da je projekt lahko uspešno kandidiral na razpisu in bil tudi izbran. V Občini Žalec so dela potekala na območju Šempetra, kjer je podjetje Tegar, d. o. o., zgradilo 700 metrov kanalizacije in eno črpališče. Vrednost teh del je znašala 184.175,60 evra. Z realizacijo operacije se je zgradil manjkajoči del sekundarnega kanalizacijskega omrežja na območju aglomeracije ID 8235 (aglomeracija nad 2000 populacijskih enot). Aglomeracija se s tem zaključuje v celoto in tako prispeva k ciljem varovanja in zaščite vodnih virov ter zmanjšanja vplivov na okolje.

Zgrajeno komunalno infrastrukturo bo upravljalo Javno komunalno podjetje Žalec. Po besedah direktorja podjetja Janeza Primožiča bo JKP Žalec, d. o. o., aktivno sodeloval in nudil strokovno pomoč pri izvajanju priklapljanj, saj mora biti do konca leta izpolnjena obveza o 98-odstotni priključenosti uporabnikov na zgrajeni sistem. Skupno se bo tako na novo kanalizacijsko omrežje, ki bo v letu 2023 povezano z že obstoječo komunalno infrastrukturo, speljano do centralne čistilne naprave v Kasazah, priključilo večje število gospodinjstev oziroma 245 prebivalcev na območju projekta Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Savinje – občine Braslovče, Polzela in Žalec.

Direktor Razvojne agencije Savinja Stojan Praprotnik je povedal, da je ta projekt eden izmed sedmih, ki potekajo v Spodnji Savinjski dolini in je dokaz dobrega sodelovanja med lokalnimi skupnostmi v tej dolini. 

Tone Tavčer

Oglejte si tudi