Logo MojaObčina.si
DANES
27°C
4°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Stara trta na gradu Komenda bogato obrodila

Naši prvi potomki stare trte, žlahtne žametne črnine ali modre kavčine, ki je bila pred časom zasajena v Andražu nad Polzelo, se je leta 2016 na gradu Komenda pridružila še druga. Tretjo, poimenovano Nejka, pa na svoji posesti neguje Martin Kodre.

Slovesno trgatev na gradu Komenda sta v okviru praznika Občine Polzela v soboto, 30. septembra 2023, opravila župan Občine Polzela Jože Kužnik in Martin Kodre kot pravi gospodar in skrbnik trte skozi vse leto. Prve grozde sta odtrgala župan in skrbnik, za njima pa vsi drugi zbrani na dogodku.

Pridelek je bil količinsko glede na spomladansko pozebo in trikratno točo v poletnih mesecih precej obilen, saj smo grozdja natrgali za deset litrov vina modre kavčine. Zaradi obilice sonca je to grozdje izjemno kakovostno, saj je sladkorna stopnja dosegla 18 stopinj briksa. Župan je obljubil, da bo do spomladanske rezi ta trta, katere plod bo ustekleničeno vino, dobila tudi svojo etiketo in novo grafično podobo.

Modra kavčina je stara že več kot 400 let in je vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta na svetu, zato smo ponosni, da ima tudi naša občina svoji dve potomki. Verjamemo in upamo, da nas bosta obe žlahtnici z vsakoletnim pridelkom razveseljevali tudi v prihodnje.

Lidija Praprotnik

Oglejte si tudi