Logo MojaObčina.si
JUTRI
26°C
10°C
TOR.
22°C
15°C
Oceni objavo

Spominjamo se, pomagajmo, ukrepajmo

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je tretjo nedeljo v novembru imenovala za svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč. Ob tem prazniku, ki ga imamo v Sloveniji od leta 2007 po zaslugi iniciative organizacije Varna pot, Občina Polzela vsako leto pripravi spominsko slovesnost ob edinem obeležju v spomin žrtvam prometnih nesreč v Spodnji Savinjski dolini - na pokopališču na Polzeli.

Spominska slovesnost je potekala v četrtek, 16. novembra 2023. Predsednica Sektorja za preventivo in vzgojo v cestnem prometu (SPV) Občine Polzela Dragica Sternad Pražnikar je v nagovoru povedala, da je geslo tega svetovnega dne »Spominjamo se, pomagajmo, ukrepajmo«. Letos je bila skupna nit vseh dogodkov, ki so potekali po Sloveniji in vsem svetu, »Živeti s posledicami«. Ta dan se ne nanaša zgolj na preminule v prometnih nesrečah, ampak je posvečen tudi poškodovanim, bližnjim, prijateljem, znancem, ki se spoprijemajo s posledicami nenadomestljive izgube, ki jo morajo sprejeti in z njo živeti.

V nadaljevanju nagovora je predsednica SPV Sternad Pražnikar navedla del tragične statistike, in sicer podatek, da na svetovnih cestah vsako leto umre približno 1,35 milijona ljudi, vsak dan najmanj 3390 ljudi. Letno se poškoduje 50 milijonov ljudi, 5 milijonov jih za vedno ostane invalidnih. Zlasti povedno in tragično je dejstvo, da so prometne nesreče trenutno vodilni vzrok smrti pri mladih, starih med 5 in 29 let. Slovenske ceste so od osamosvojitve vzele 7796 življenj, 322.538 ljudi se je v prometnih nesrečah hudo poškodovalo.

"Edino etično sprejemljivo stališče vsakega posameznika in družbe je prizadevanje za Vizijo nič, ki pomeni mednarodno prizadevanje za nič mrtvih in nič hudo telesno poškodovanih v prometnih nesrečah," je bil glavni poudarek nagovora predsednice.

V nadaljevanju programa so nastopili otroci Vrtca Polzela s pesmicami, povezanimi s prometno problematiko. Žrtvam prometnih nesreč so se s prižigom sveč poklonili člani ZŠAM Spodnje Savinjske doline s predsednikom Milanom Pečnikom, predstavniki Osnovne šole Polzela z ravnateljico Bernardko Sopčič in drugi navzoči.


Tone Tavčer

Oglejte si tudi