Oceni objavo

Spomini na Novi Klošter

V dvorcu Novi Klošter so v sredo, 29. novembra 2023, Društvo Dvorec, Društvo upokojencev Hmezad in Medobčinska splošna knjižnica Žalec organizirali dogodek Spomini na Novi Klošter.

Razlog za prireditev dogodka sta bili uspešno zagovarjani raziskovalni deli o življenju na dvorcu Novi Klošter po drugi svetovni vojni. Leta 2018 je Prekmurka Katja Forjan na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani zagovarjala diplomsko nalogo o zgoraj omenjeni temi ter jo leta 2022 nadgradila z magistrsko nalogo z naslovom O življenju na dvorcu Novi Klošter po drugi svetovni vojni skozi različne vire. Avtorica je raziskovala življenje na dvorcu Novi Klošter po drugi svetovni vojni skozi ustna pričevanja in spomine ljudi.

Dogodek je povezovala Karmen Kreže, vodja domoznanskega oddelka Medobčinske splošne knjižnice Žalec, in na začetku osvetlila zgodovino dvorca Novi Klošter od začetka do današnjih dni. Spomine na mednarodno priznanega etnopsihoanalitika Paula Parina, ki je svoja otroška leta preživel v Novem Kloštru, je z obiskovalci delila Milena Pobežin, članica Kulturnega društva Slovica - slovensko-švicarske konfederacije, zveze prijateljevanja in sodelovanja. Hkrati je delila tudi tovrstne spomine Anke Krčmar, prav tako članice Kulturnega društva Slovica, ki pa je bila ta večer zadržana.

Slavko Košenina, nekdanji tajnik društva Slovica, je delil spomine na delovanje društva ter spomine na novinarja in učitelja Traugotta Bidermana, ki je skupaj s svojo ženo živel v dvorcu Novi Klošter ter ga ohranjal in obvaroval pred razpadom po osamosvojitvi Slovenije. Svoje spomine je doživeto obudila Sonja Barl, ki je svoje otroštvo preživela v dvorcu Novi Klošter. Bila je ena izmed pričevalk življenja v dvorcu Novi Klošter, ki ga opisuje Katja Forjan  v svojih nalogah.

Po drugi svetovni vojni, ko se je dvorec z vsemi pripadajočimi objekti imenoval Kmetijsko gospodarstvo Založe, po združitvi iz Šempetra pa Kmetijsko gospodarstvo Založe - Šempeter, sta za posestvo skrbela zakonca Rojnik. Milenko Rojnik je bil oskrbnik posesti, žena Ivanka je za delavce kuhala. Spomine na to obdobje in zakonca Rojnik sta z obiskovalci delila Andrej Vasle, sorodnik Milenka Rojnika, ter Andrej Natek, predsednik Društva upokojencev Hmezad.

Zdajšnji lastnik dvorca Novi Klošter je Zavod Tromostovje, sedež v dvorcu pa ima Društvo Dvorec, ki dejansko skrbi, da življenje v dvorcu uspešno teče naprej. Prav tako je bilo Društvo Dvorec pobudnik, da se spomini na življenje po drugi svetovni vojni ohranijo in ne tonejo v pozabo. Več o tem sta nam povedali Tjaša Štor, predsednica Društva Dvorec, in  Carmen Fernandez, podpredsednica Društva Dvorec.

Za konec večera je vsem spominom svoje dodal župan Občine Polzela Jože Kužnik. Z glasbo in petjem je dogodek bogatil Kvartet Oljka.                                                                                    

Tone Tavčer

Oglejte si tudi