Logo MojaObčina.si
JUTRI
26°C
10°C
TOR.
22°C
15°C
Oceni objavo

Slovesno praznovanje župnijskega praznika sv. Marjete na Polzeli

Za nami so izjemno duhovno bogati dnevi, ki so potekali v sklopu praznovanja praznika sv. Marjete, ki je trajalo kar štiri dni, vrh pa je doseglo v nedeljo, 23. julija 2023, v polzelski župniji.

Tudi letos smo na Polzeli tradicionalno praznovali praznik sv. Marjete, na katerem smo počastili zlatomašnika Draga Svetka in Mirka Škofleka. Uvodni pozdrav po začetnem križu je imel predstavnik župnijskega sveta Marko Slokar, ki je v imenu župnije zlatomašnikoma podaril sliki domače cerkve, oblekla pa sta se v nova zlatomašna plašča. Sledil je pozdrav župana Občine Polzela Jožeta Kužnika, ki je nato skupaj s podžupanom Igorjem Pungartnikom obdaril zlatomašnika in se jima zahvalil za njuno delovanje.

V slovesni pridigi med sveto mašo, ki je potekala na platoju pred cerkvijo, je domači župnik Urban Lesjak poudaril, da smo kot kristjani poklicani in izbrani, da med ljudmi širimo dobroto, ljubezen in vero, pa čeprav je včasih težko plavati proti toku. Pridigo je lepo povezal z obnovljeno grafično podobo Župnije Polzela, ki jo sestavljajo različno obarvane ribice in ženski obraz. Vse ribe so po zunanji obliki enake, po barvi pa se razlikujejo, kar pomeni, da smo kristjani še vedno del tega sveta in živimo v njem skupaj z vsemi drugimi. Obarvane ribe plavajo v nasprotno smer. Vera je v spreobrnjenju, v nenehnem obračanju stran od zla, in to velikokrat pomeni tudi biti drugačen, plavati proti toku. Pred sklepnim blagoslovom se je zlatomašnik Drago Svetko v imenu obeh jubilantov iskreno zahvalil in vsakemu prisotnemu vlil pogum z zagotovilom, da Bog zmore delati čudeže. Tudi če smo majhni in slabotni, z njegovo pomočjo zmoremo veliko.

Mirko Škoflek se je rodil 8. aprila 1948. Prva leta je z družino živel v Vybihalovi hiški pod Šenekom, pozneje pa so se preselili v bližino tovarne nogavic. Vedno so našli čas za molitev in Mirko je že od tretjega razreda sodeloval kot ministrant. Zdaj že več kot 35 let kot župnik vodi Župnijo Šempeter v Savinjski dolini, nedolgo nazaj pa je bil dva mandata dekan žalske dekanije. Danes je že nekaj let upokojen, vendar mu ne manjka energije in volje do dela.

Drago Svetko se je rodil 8. oktobra 1948 nedaleč stran od rojstne hiše Neže Maurer. Že kot otrok je rad hodil k sveti maši in sodeloval kot ministrant. Po posvečenju je služboval v Preboldu, nato pa je bil postavljen za župnika novoustanovljene Župnije Sv. Duh v Celju. Zdaj živi v Župniji Sv. Jakob v Šentjakobu in mašuje pri redovnicah v Mengšu. Četudi je že v pokoju, redno mašuje na avstrijskem Koroškem v slovenskem in nemškem jeziku.

Po uradnem delu slovesnega praznovanja je sledilo fotografiranje in druženje v šotoru pod cerkvijo. Tam je Pihalni orkester Cecilija Polzela odigral pozdravne koračnice, nato pa se je razpletlo prijetno dogajanje z Ansamblom Potepini. K temu je pripomoglo tudi lepo vreme, ki je bilo idealno za nedeljski praznik. Tudi zlatomašnik Drago Svetko se je v zadnjem govoru zahvalil za jasnino nad nami. Slovesno sveto mašo bi sicer moral voditi upokojeni celjski škof dr. Stanislav Lipovšek, vendar se je opravičil.

Župnijski svet in sodelavci so nadvse hvaležni za župnika Urbana Lesjaka, kateremu gredo vse zahvale za prijetno dogajanje. »Res smo hvaležni za Urbana. Vse je zelo dobro organiziral in nas navduševal s svojim veseljem, entuziazmom in mladostno energijo,« pravi sodelavka Andreja Lesjak. Župnijski svet ocenjuje, da se je slavja udeležilo približno 400 ljudi.

Praznovanje se je sicer začelo že v četrtek, 20. julija, ravno na dan, ko goduje župnijska zavetnica sv. Marjeta. Njen god smo zaznamovali s sveto mašo, po njej pa je bila procesija s svečkami okoli cerkve. V petek, 21. julija, je potekal duhovno bogat večer s koncertom vokalno-instrumentalne skupine Margareta, ki je pobožal marsikatero dušo. V soboto, 22. julija, je sledilo romanje v Šenek. Pri vsaki kapelici so kristjani postali s kratko molitvijo, romanje pa sklenili v cerkvi sv. Florjana v Šeneku ter druženje nadaljevali v šeneški utici v parku.

Živa Avžner

 

Oglejte si tudi