Oceni objavo

Razdeljevanje bonov oškodovanim v poplavah

Nismo in ne moremo pozabiti, kako so 4. avgusta 2023 Občino Polzela zajele najhujše poplave v zadnjih letih. Napovedi o visokih vodah so se uresničile. Reke po vsej Sloveniji so poplavile nepregledno število cest, podrle mostove, povzročile prekinitve dobave elektrike, ogrožale pitno vodo in predvsem uničile ogromno imetja. 

Zaradi razsežnosti poplav in škode, ki so jo ob tem doživeli naši občani, je Občina Polzela objavila poziv, da lahko občani in donatorji nakažejo denarna sredstva za pomoč prizadetim ob poplavi na TRR Občine Polzela. Tako smo v času od 6. avgusta do 1. decembra 2023 na TRR Občine Polzela prejeli 13.590 evrov, in sicer od fizičnih oseb, društev in pravnih oseb.

Do 22. septembra 2023, ko je bil rok za popis in vnos vlog v državni portal Ajda, je škodo prijavilo 316 občanov. Pozneje smo omenjenemu številu oškodovanih občanov dodali še 11 oškodovancev. Število vnesenih obrazcev je večje, saj so oškodovanci poleg stanovanjskih hiš prijavljali tudi škodo na drugih objektih: vrtnih utah, lopah, gospodarskih poslopjih, stojnicah z bazeni ... Končno število vseh vnesenih obrazcev za prijavo škode v državni program zaradi naravne katastrofe je tako 467.

Menimo, da je pomoč treba ponuditi takoj in učinkovito, ni smiselno prehitevati dogodkov in ustvarjati negativnega vzdušja, saj se tako ustvari preveč prostora za napake in dodatno škodo, stiske se samo še poglabljajo. Ravno zato je občinski svet Občine Polzela na svoji 8. redni seji 28. novembra 2023 sprejel sklep o dodelitvi vrednostnih bonov oškodovanim v poplavah 4. avgusta 2023.

Ne glede na status in obseg škode bodo vsi oškodovanci, ki so podali državno vlogo, prejeli znesek vrednostnega bona trgovine Jager v višini 100 evrov. To pomeni, da je Občina Polzela zbranemu znesku dodala 19.410 evrov. Sredstva so dodeljena za poplavljeni stanovanjski objekt, in to ne glede na število lastnikov poškodovanega objekta. Razlog izbire trgovine je v tem, da lahko oškodovanci uporabijo vrednostni bon tako za nakup gradbenega materiala kot za nakup osnovnih življenjskih potrebščin.

Verjamemo, da se je vsakdo izmed nas po svojih močeh potrudil za najboljše. Vsem se še enkrat iskreno zahvaljujemo, ker so ponudili pomoč oškodovanim občanom. Želimo, da nas novo leto na novo poveže in nam da novih spodbud za uresničitev želja, hrepenenj in vsega najboljšega. Predvsem pa vsem skupaj želimo, da ostanemo zdravi na naši poti naprej.

Mija Čulk

 

 

Oglejte si tudi