Oceni objavo

Rasti, rasti, rožmarin

V sklopu Medgeneracijskega društva Mozaik generacij Polzela deluje tudi delavnica Do zdravja z naravo, ki jo od vsega začetka vodi Cvetka Mastnak Čulk.

Z možem sva se vanjo vključila leta 2015. Od takrat do danes smo se zelo veliko naučili o najrazličnejših zeliščih za zdravje, dobro počutje in tudi za kozmetiko. Spoznali smo zelo veliko cvetlic, o katerih nam Cvetka zmeraj pove, da pobožajo dušo in ogrejejo srce. Učili smo se delati razne mešanice za čaje in mazila, kako na najrazličnejše načine pobarvati pirhe, izmenjevali smo si recepte za hrano, sladice in pijače. Vsako leto imamo izmenjavo semen in sadik. Usvojili smo tudi "Cvetkin SOS" – spoznaj, občuduj in spoštuj, česar se v naravi zmeraj držimo.

Potepali smo se po Cvetkinem vzornem nasadu sadik, grmov in cvetlic, ki priča o tem, da kovačeva kobila ni bosa, po Žalcu ob jezeru, po Podvinu, občudovali smo lučke v Mozirskem gaju, nabirali čemaž pri Grižah, si ogledali Slomškovo domačijo, cerkvico na hribčku in prelepe velikonočnice, ki rastejo blizu, Botanični vrt in cerkev na Sveti gori, pohajali smo po zlizanih kamnih starega Pirana, ogledali smo si delovanje Sorževega mlina pri Novi Cerkvi, odnesli domov storže bele koruze, občudovali Velenjski grad in Muzej premogovništva, spoznavali rastlinje in drevesa okrog Velenjskega jezera, a so bile mogoče najlepše opojno dišeče nepokošene trate Paškega Kozjaka, polne arnike, svišča, kozje brade, smetlike …

Vsa ta leta nas Cvetka Mastnak Čulk vodi z veliko znanja in potrpežljivosti. Zmeraj pa v ospredje postavi nas. Vsakdo izmed nas je poseben na svoj način, a smo ob sredah ne samo skupina, temveč tudi družina Rožmarin, ki ne bi bila mogoča brez Cvetke, naše voditeljice Majde Polajžer in predsednice Medgeneracijskega društva Mozaik generacij Polzela Marjane Šmajs.

Majda Mlakar

Oglejte si tudi