Oceni objavo

Priporočila NIJZ: razkuževanje objektov in okolice po poplavah

Razkuževanje prostorov se priporoča, da se preprečijo okužbe z mikroorganizmi. Pred razkuževanjem je treba prostore prezračiti ter odstraniti opremo in predmete. Predmete očistite z vodo in čistili, tla in stene pa z vodno cevjo.

Razkužiti je treba tla, stene in vse predmete, ki ste jih odstranili iz prostorov. Pri tem priporočamo ustrezna razkužila (npr. klorove preparate), ki naj bodo pripravljena in uporabljena po navodilih proizvajalca. Več informacij o pripravi razkužil najdete na https://nijz.si/wp-content/uploads/2023/08/priprava-razkuzila.pdf. Očiščene in razkužene prostore nato prezračite, ogrejte in posušite.

Pri tem naj bo poskrbljeno za varnost vseh, ki so udeleženi pri čiščenju. Pravilna zaščita pri čiščenju so rokavice, zaščitna obleka, škornji. Za prostore, ki so bili dlje časa zaprti (več dni) in se je že razvila plesen, predlagamo tudi zaščitni plašč in masko FFP3. Pri čiščenju naj pomagajo le zdrave osebe, torej osebe, ki imajo dobro imunost, saj so možne okužbe v primeru zaužitja ali stika s kožo. Prav tako naj ne čistijo otroci, nosečnice in starejši, ker so prav tako bolj ogroženi, zaradi svojih fizioloških lastnosti. Čistijo naj tudi ne osebe, ki bi imele kakšno odprto rano.

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo prek elektronskega naslova poplave@nijz.si in telefonske številke 01 244 17 29, vsak delovni dan med 9. in 15. uro.     

Oglejte si tudi