Oceni objavo

Policijska kronika – oktober 2023

Policisti PP Žalec smo bili v mesecu oktobru obveščeni o štirih kaznivih dejanjih, in sicer je bilo eno z elementi nasilja, zgodilo pa se je v gostinskem lokalu, kjer sta se sprli in stepli dve skupini mlajših moških, dva izmed njih pa sta bila lažje telesno poškodovana. Zbrana so bila obvestila, zoper vse tri pa bo napisana kazenska ovadba na pristojno tožilstvo za kaznivo dejanje lahke telesne poškodbe, prav tako je bil uveden prekrškovni postopek zaradi več kršitev po zakonu o prekrških zoper javni red in mir.

V mesecu oktobru smo policisti na območju Občine Polzela obravnavali še kaznivo dejanje goljufije ter dve premoženjski kaznivi dejanji,  in sicer vloma v gradbene zabojnike na območju Polzele. Po zbranih obvestilih smo policisti napisali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Celju.

Na območju Občine Polzela smo policisti v mesecu oktobru obravnavali tudi tri prometne nesreče. Ena prometna nesreča se je zgodila na parkirišču, druga z udeležbo divje živali na relaciji Polzela–Andraž ter tretja s padcem         kolesarja, ki mu je bil izdan plačilni nalog.

Prav tako smo policisti v mesecu oktobru na Bregu vozniku osebnega avtomobila zaradi vožnje pod vplivom alkohola (0,73 mg/l) odvzeli vozniško dovoljenje, zoper njega pa je bil napisan obdolžilni predlog na Okrajno sodišče v Celju.

Policisti PP Žalec smo na območju Občine Polzela obravnavali še tri kršitve javnega reda in miru, od tega dve v Založah in eno v Andražu nad Polzelo. Zoper kršitelje smo represivno ukrepali. Obravnavali smo tudi ugriz psa v Podvinu pri Polzeli. Lastniku je bila izrečena globa zaradi kršitve zakona o zaščiti živali.

Drugih varnostno problematičnih dogodkov policisti PP Žalec na območju Občine Polzela nismo obravnavali.

Jesen počasi prehaja v zimo, zato policisti opozarjamo, da morajo pozimi, ko so vremenske razmere nepredvidljive, udeleženci v prometu, predvsem vozniki motornih vozil, upoštevati možne hitre spremembe voznih razmer. Ob spremenjenih voznih razmerah je temeljni pogoj za varno udeležbo v prometu ustrezna zimska oprema motornega in tudi priklopnega vozila, za kar moramo pravočasno poskrbeti.

Zakon o pravilih cestnega prometa v 29. členu določa, da morajo biti motorna in priklopna vozila na slovenskih cestah pozimi (med 15. novembrom in 15. marcem naslednjega leta) in v zimskih razmerah, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali je vozišče zasneženo, zaledenelo (ledena ploskev) ali poledenelo (poledica), opremljena s predpisano zimsko opremo (4 zimske pnevmatike M + S (profil 3 mm) ali letne pnevmatike (profil 3 mm) in verige), za pogon 4 x4 veljajo ista pravila, verige morajo biti na dveh stalno vklopljenih pogonskih kolesih.

V skladu s pravilnikom o delih in opremi vozil je za zimsko opremo motornih vozil določeno naslednje:

Pri dvoslednih motornih vozilih, katerih največja dovoljena masa ne presega 3500 kg, in priklopnih vozilih, ki jih vlečejo - zimske pnevmatike na vseh kolesih ali poletne pnevmatike in v priboru ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredni pripomočki za pogonska kolesa. Vozila s štirikolesnim pogonom morajo imeti v primeru stalnega pogona snežne verige vsaj za eno os in v primeru priklopljivega pogona vsaj za stalno vklopljeno os. Pogoji za uporabo snežnih verig so izpolnjeni takrat, ko je na vozišču toliko snega, da pnevmatika med vožnjo ne pride v stik s površino vozišča (za pnevmatiko ostaja snežena sled).

Pri dvoslednih motornih vozilih, katerih največja dovoljena masa presega 3500 kg, in priklopnih vozilih, ki jih vlečejo - zimske pnevmatike najmanj na pogonskih kolesih ali poletne pnevmatike in v priboru ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredni pripomočki za pogonska kolesa. Vozila s štirikolesnim pogonom morajo imeti v primeru stalnega pogona snežne verige vsaj za eno os in v primeru priklopljivega pogona vsaj za stalno vklopljeno os. Poleg tega morajo imeti ta vozila v opremi še lopato.

 

Jakob Udrih

 

Oglejte si tudi