Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
8°C
JUTRI
26°C
10°C
Oceni objavo

Policijska kronika - junij 2023

2. 6. smo bili policisti PP Žalec obveščeni o kaznivem dejanju na Polzeli, in sicer o tatvini električnega cestnega kolesa, ki je bilo odtujeno izpod kozolca. Z dejanjem je neznani storilec oškodoval občana za večjo vsoto. Za storilcem policisti še poizvedujemo, po zbranih obvestilih pa bomo napisali kazensko ovadbo na pristojno Okrožno državno tožilstvo v Celju.

13. 6. smo bili policisti PP Žalec obveščeni o kaznivem dejanju nasilništva, ki se je zgodilo na območju industrijske cone v Ločici ob Savinji, kjer so znani storilci fizično napadli oškodovanca in ga telesno poškodovali. Zoper storilce bomo policisti podali kazensko ovadbo na ODT Celje.

21. 6. smo bili policisti PP Žalec obveščeni o kaznivem dejanju poškodovanja tuje stvari, ki se je zgodilo na območju industrijske cone v Ločici ob Savinji, kjer je neznani storilec poškodoval tam parkirano vozilo oškodovanca in ga s tem oškodoval. Za storilcem policisti še poizvedujemo, po zbranih obvestilih pa bomo napisali kazensko ovadbo na pristojno ODT Celje.

Na območju Občine Polzela smo bili policisti v mesecu juniju obveščeni še o dveh kaznivih dejanjih nasilja v družini, pri tem sta bili storilcema odrejeni prepovedi približevanja in napisani kazenski ovadbi na ODT Celje.

V mesecu juniju smo bili policisti PP Žalec za območje Občine Polzela obveščeni o štirih kršitvah javnega reda in miru. V dveh primerih je šlo za kršitev s hrupom (izdan plačilni nalog in izrečeno opozorilo), v enem primeru je šlo za kršitev javnega reda in miru v zasebnem prostoru, kjer je bil kršitelju izdan plačilni nalog, ter v enem primeru za kršitev javnega reda in miru na javnem kraju - v opisanem primeru je bil o zadevi napisan uradni zaznamek.

Na območju Občine Polzela se je junija zgodilo pet prometnih nesreč: ena je bila z udeležbo divje živali – srne v Andražu nad Polzelo, ena na parkirišču blagovnice na Polzeli, ena na Bregu, ena v Ločici in ena v Založah.

Prav tako smo policisti PP Žalec v mesecu juniju na območju Občine Polzela obravnavali dva večja požara, in sicer v Dobriču (kozolec) in na Polzeli (gostinski lokal), nesrečo pri delu ter v Ločici in v Podvinu najdbo neeksplodiranih ubojnih sredstev (NUS), in sicer eksploziv in granate ter naboje. Za NUS je poskrbela civilna zaščita, ki je nevarne predmete prevzela in uničila.

Glede na to, da smo v poletnih mesecih, ko je zunaj lepo in posledično tudi vroče vreme, policisti posebej opozarjamo na skrbno ravnanje z živalmi. Zakon o zaščiti živali jasno opredeljuje kršitve, ki so povezane z mučenjem živali, saj se velikokrat zgodi, da so živali na soncu brez tekočine in zavetja. 

Psi in mačke v koži, razen v šapah, nimajo žlez znojnic. V vročini tako psi in mačke pospešeno dihajo, imajo na široko odprt gobček in molijo jezik na plano, kar je še zlasti opazno pri psih. Takšen način hlajenja pa seveda odpove pri zelo visokih temperaturah. Takrat lahko pride do nevarnega pregretja organizma, tako imenovane hipertermije, ki je za žival lahko usodna.

Izjemno pomembno je, da živalim poleti zagotovimo senco oziroma možnost, da se umaknejo pred vročino ter imajo vedno na voljo dovolj sveže, pitne vode. Posebej pozorni naj bodo lastniki, ki imajo svoje pse ves čas na verigi, saj si ti sami ne morejo poiskati sence in hladu. Velikokrat si tudi prevrnejo posodo z vodo in ostanejo žejni ves dan, če psa nihče ne pogleda.

Posebej policisti opozarjamo, da živali nikoli ne puščajte v zaprtem, parkiranem avtu. Temperatura v avtu se lahko poleti hitro povzpne nad 50 stopinj Celzija in že deset minut izpostavljenosti vročemu soncu je lahko za psa, zaprtega v avtu, smrtno nevarno.

V Zakonu o pravilih cestnega prometa je v 92. členu zapisano, da morajo biti domače živali, ki se prevažajo v delu motornega vozila, namenjenega za prevoz potnikov oziroma prtljage, ustrezno zavarovane.

Jakob Udrih

Oglejte si tudi