Oceni objavo

Policijska kronika - december 2023

4. 12. smo bili policisti PP Žalec obveščeni o poskusu vloma v garažo v Ločici ob Savinji, pri čemer neznancem ni uspelo nasilno vstopiti v garažo. Policisti smo opravili ogled, za neznanimi storilci še zbiramo informacije, zoper neznance pa bo napisna kazenska ovadba na Okrožno državno tožilstvo v Celju. Istega dne smo bili obveščeni še o vlomu v hišo na Polzeli, in sicer je bilo oškodovancu odtujenih več kosov električnega in vrtnega orodja. Policisti za storilcem še zbiramo informacije, zoper njega bomo napisali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Celju.

15. 12. smo bili policisti PP Žalec obveščeni o kaznivem dejanju lahke telesne poškodbe, in sicer je znani storilec na Polzeli fizično napadel in poškodoval oškodovanca. Zoper znanega storilca smo napisali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Celju.

18. 12. smo bili policisti PP Žalec obveščeni o kaznivem dejanju zatajitve v Ločici ob Savinji, in sicer si je znani storilec protipravno prilastil tujo premično stvar (vrtno kosilnico). Zoper znanega storilca smo napisali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Celju.

19. 12. smo bili policisti PP Žalec obveščeni o kaznivem dejanju lahke telesne poškodbe in kaznivem dejanju odvzema motornega vozila. Do kaznivega dejanja je prišlo pred gostinskim lokalom pri trgovskem centru na Polzeli, ko je znani storilec fizično napadel oškodovanca in ga telesno poškodoval, nato mu je odvzel še osebni avtomobil. Zoper znanega storilca bomo policisti po zbranih obvestilih napisali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Celju.

20. 12. smo bili policisti PP Žalec obveščeni o kaznivem dejanju poškodovanja tuje stvari, in sicer je neznani storilec poškodoval vrata v bloku na Polzeli. Za storilcem še zbiramo informacije, zoper njega bo napisna kazenska ovadba na Okrožno državno tožilstvo v Celju.

22. 12. smo bili policisti PP Žalec obveščeni o poskusu vloma v hišo, in sicer so neznanci poskušali nasilno vstopiti v hišo, vendar jim to ni uspelo. Policisti smo opravili ogled, za neznanimi storilci še zbiramo informacije, zoper neznance pa bomo napisali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Celju.

28. 12. smo bili policisti PP Žalec obveščeni še o kaznivem dejanju grožnje, ki je bila povzročena na Polzeli, zoper znanega storilca pa bomo po zbranih obvestilih napisali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Celju. 

Na območju Občine Polzela so se v mesecu decembru zgodile štiri prometne nesreče, in sicer vse z  materialno škodo. Dve sta se zgodili na parkirišču (pobeg s kraja nesreče), drugi dve pa na javni cesti (v enem primeru je bil pri povzročitelju prisoten alkohol).

Drugih varnostno problematičnih dogodkov, povezanih s kaznivimi dejanji ali prekrški po javnem redu in miru na območju Občine Polzela,  policisti PP Žalec v mesecu decembru nismo obravnavali.

Ker je v zimskem času povečano število prometnih nesreč, saj se stanje na vozišču spreminja (dež, sneg, poledica …), vam policisti v nadaljevanju svetujemo naslednje:

Kot udeleženci v cestnem prometu moramo s svojim ravnanjem storiti vse, da čim bolj zmanjšamo možnosti za nastanek prometne nesreče. Kadar do nesreče že pride, bodisi da smo v njej udeleženi sami bodisi kdo drug, pa moramo vedeti, kaj storiti oziroma kako ustrezno ukrepati, da bi bile posledice nesreče čim blažje.

Vaša dolžnost je, da v primeru prometne nesreče pomagate udeležencem v okviru svojega znanja ter zavarujete kraj nesreče, če tega ne morejo sami. S tem opozorite druge udeležence v prometu in preprečite nastanek novih nesreč. Presodite okoliščine, v katerih ste našli udeležence, zlasti če sami niste videli nesreče ali če je poškodovanec v nezavesti, ter vključite druge, ki so na kraju nesreče. Presodite stanje poškodovanca (zavest, dihanje, srčni utrip, videz in barvo kože, telesno temperaturo, krvavitve, nevarnost poškodbe hrbtenice, morebitno bljuvanje ...). Obvestite policijo oziroma pokličite interventno številko policije 113.

Če je kdo v prometni nesreči umrl ali je bil telesno poškodovan, morate takoj obvestiti najbližjo policijsko postajo oziroma poklicati številko 113 (policija posreduje naprej tudi obvestilo za reševalce). Počakati morate na kraju nesreče in do konca ogleda kraja nesreče ne smete uživati alkoholnih pijač. Izjemoma smete kraj nesreče zapustiti zaradi pomoči poškodovanim v nezgodi in zaradi obveščanja policije. Ko to opravite, se morate takoj vrniti na kraj nesreče. Če ste udeleženi v prometni nesreči, v kateri je nastala samo materialna škoda, pa drugi udeleženec ni navzoč (npr. na parkirnem prostoru), morate o tem takoj obvestiti najbližjo policijsko postajo ter pristojnim sporočiti svoje osebne podatke in podatke o poškodovanem vozilu. Če imate pri sebi fotografski aparat ali kamero, kraj nezgode posnemite iz več položajev, da bi pozneje laže ocenili nezgodo. Če ste udeleženi v prometni nesreči, v kateri je nastala samo manjša materialna škoda, morate vozilo takoj odstraniti s ceste in izmenjati osebne podatke ter izpolniti in podpisati evropsko poročilo o prometni nesreči. Svetujemo, da ga izpolnite ob vsaki prometni nesreči, saj boste na podlagi evropskega poročila laže uveljavili povrnitev škode.


Jakob Udrih

Oglejte si tudi