Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
8°C
JUTRI
26°C
10°C
Oceni objavo

Pohod po spominskih obeležjih Andraža

V soboto, 1. julija 2023, smo se člani KO ZB za vrednote NOB Andraž, članice in člani Društva prijateljev mladine (DPM) Andraž, nekaj mladink in mladincev PGD Andraž ter drugi, ki spoštujemo tradicije narodnoosvobodilnega boja (NOB), podali na pohod po spominskih obeležjih Andraža. Prvo uro pohoda nas je spremljalo močno deževje.

Med članstvom DPM Andraž je bilo kar nekaj otrok in njihovih staršev, ki so z nami obiskali spominsko ploščo vojaku, ki je rešil odvoz zvonov iz andraške cerkve, obeležje padlim 2014-2018 na vhodu na pokopališče Andraž, obeležje padlim ameriškim letalcem, osrednji spomenik NOB 1941-1945 in spominsko obeležje v Pirnih Lokah (ob cesti Polzela-Velenje). Po teh obiskih so se vrnili na igrišče, kjer so imeli športno srečanje. To je praktični dokaz medgeneracijske prireditve in dobrega sodelovanja med društvi.

Pohoda se je udeležil tudi udeleženec NOB, tovariš Anton Blagotinšek, ki je bil v času NOB izseljen v Nemčijo in spada med tako imenovane ukradene otroke. Njegovo navzočnost smo zaradi njegove invalidnosti zagotavljali s prevozom.

Na območju Andraža nad Polzelo in Dobriča imamo šest obeležij, ki nas spominjajo na žrtve in dogajanja v prvi in drugi svetovni vojni. Pri vsakem obeležju smo se seznanili z njegovim pomenom in prižgali svečko. Z zgodovinskimi dejstvi nas je seznanjal predsednik naše krajevne organizacije, tovariš Jože Krk. 

Obiskana obeležja so v zelo dobrem stanju. Lani nam je skupaj z Občino Polzela uspelo zamenjati dotrajano zaščitno ograjo pri osrednjem spomeniku NOB v Andražu nad Polzelo. Zahvala za dejansko stanje gre vodstvu Občine Polzela in članom KO ZB za vrednote NOB Andraž.

Simon Ograjenšek

Oglejte si tudi