Oceni objavo

Pohod na Lovrenška jezera

Lovrenška jezera so največje visoko barje v Sloveniji in eno najpomembnejših v južni Evropi, zato so posebej zavarovani del največjega gozdnega rezervata. So biser naravnih lepot. Prijetna pohodniška pot nas vodi preko Roglinih planjav skozi tihi gozd in nas neskončno nagradi s pogledom na močno zeleno ruševje, skozi katero kuka dvajset jezerc, v katerih poleti cvetijo beli lokvanji. Tu rastejo še šotni mahovi, mesojeda okroglolistna rosika,  rožmarinka in zavarovani rjavi sleč. Živalski svet je  skromen, lahko pa vidimo alpskega pupka, kačjega pastirja in kritično ogroženega petelina  ruševca.

Štirinajst pohodnikov, članov Društva upokojencev in Planinskega društva Polzela, se nas je 14. julija 2023 pod vodstvom vodnice Jožice Jegrišnik udeležilo pohoda na Lovrenška jezera, na višino 1500 metrov. Z avtomobili smo se odpeljali do Rogle, od koder smo začeli pohod.

Krenili smo v smeri sedla Komisija, preko Ostruščice proti Lovrenškim jezerom. Kmalu smo prispeli do razglednega stolpa, s katerega se nam je odprl lep pogled proti planoti z jezerci. Od stolpa pa smo nadaljevali pot po lesenih mostnicah, ki nas med ruševjem pripeljejo do jezerc.

Po ogledu jezer smo krenili proti Mašinžagi in naprej do Koče na Pesku, kjer smo se malo odpočili in nadaljevali pot proti razglednemu stolpu, s katerega se nam odpre lep pogled po večjem delu Pohorja, ob lepi vidljivosti pa tudi do Karavank, Savinjskih Alp in  Triglava. Še spust v dolino in že smo bili na izhodišču, kjer so nas čakali avtomobili. Preživeli smo lep dan v prijetni družbi.

Julijana Klemen

Oglejte si tudi