Oceni objavo

Novo vozilo za starejše občane in invalide

Občina Polzela je bogatejša za novo vozilo Hyundai Kona, s katerim bodo prostovoljci po novem opravljali prevoze starejših občanov in invalidov. Na občini opažajo, da je projekt Prostofer, ki ga v osnovi izvaja Zavod Zlata mreža ob znatni podpori lokalnega okolja, zelo lepo zaživel. Deset prostovoljnih šoferjev prevoze povprečno opravlja trikrat na teden. Kar približno 80 odstotkov uporabnikov zapeljejo v bolnišnico ali zdravstvene domove. Nova pridobitev, za katero je Občina Polzela odštela 39.000 evrov, bo nedvomno le še okrepila storitev brezplačnih prevozov, ki so v podeželskem okolju, kot je Občina Polzela in njena okolica, med starejšo populacijo zaradi daljših razdalj in slabega javnega prevoza več kot dobrodošli.

Občina Polzela je električno vozilo Hyundai Kona predala v uporabo v sredo, 5. julija 2023, na avtopoligonu v Ločici ob Savinji. Župan Jože Kužnik je pojasnil, da gre za veliko in pomembno pridobitev, ki bo v prvi vrsti namenjena najranljivejšim skupinam občanov, za katere si občina prizadeva, da bi imeli čim bolj kakovostno življenje. Ena izmed aktivnosti je zagotovo ustvarjanje pogojev za delovanje projekta Prostofer. Direktor zavoda Zlata mreža in vodja projekta Miha Bogataj je ob tej priložnosti povedal, da je ob takšnih pridobitvah vedno znova zelo vesel, saj veliko doprinesejo tako uporabnikom kot šoferjem. Projekt podpira Javna agencija za varnost prometa. V njenem imenu je bila na prireditvi navzoča Dragica Sternad Pražnikar, ki je prostoferjem razdelila preventivna darila za večjo varnost v poletenem času.

Predaja novega električnega avtomobila za vožnjo prostoferjev

Zelo lepo zaživel

Občina Polzela je k projektu Prostofer pristopila maja lani, čeprav je tovrstne prevoze pod svojim okriljem nudila že prej. Prostofer je trajnostni vseslovenski prostovoljski projekt za mobilnost starejših, ki povezuje starejše osebe, ki potrebujejo prevoz ter ne zmorejo uporabljati javnih in plačljivih prevozov, s starejšimi aktivnimi vozniki, ki po drugi strani radi priskočijo na pomoč. Kot opaža Jasna Gregorc z Občine Polzela, je projekt zelo lepo zaživel. Od konca maja do začetka julija, torej v malo več kot letu dni, so prostovoljci opravili 182 prevozov. Navzoči pa so bili tudi ob nedavni predaji novega avtomobila. V spremstvu predstavnika Avtohiše Kralj so z njim po poligonu zapeljali nekaj krogov, da so dobili občutek za vožnjo vozila na električni pogon. Pomemben vidik je namreč tudi varnost. Zanjo je poskrbljeno z izobraževanjem prostovoljcev, nad katerim bdita ZŠAM Savinjske doline in Agencija za varnost prometa.

Več kot šoferji

Občan, ki potrebuje prevoz, vsaj tri dni prej pokliče na brezplačno številko 080 10 10. V komunikacijskem centru Zavoda Zlata mreža nato zabeležijo njegove podatke in lokacijo prevoza. Po najavi prevoza klicni center obvesti prostovoljnega voznika o prevozu in to sporoči uporabniku, za katerega se opravi prevoz. In kdo je lahko prostovoljni šofer? To je lahko vsak, ki ima veljavno vozniško dovoljenje in je v svojem prostem času pripravljen pomagati tistim, ki prevoze potrebujejo. Vendar so prostoferji v resnici veliko več kot zgolj prostovoljni vozniki – svojim sopotnikom nesebično pomagajo tudi, ko ti izstopijo iz avta, pri zdravniku jih pospremijo do čakalnice in počakajo nanje med pregledom, pomagajo nesti vrečke iz trgovine in jim priskočijo na pomoč pri vzpenjanju po stopnicah ... To so ljudje z velikim srcem, ki jemljejo svojo humanost za samoumevno in častno dejanje. Če se v tem prepoznate tudi sami, se lahko obrnete na občino in se pridružite ekipi prostovoljcev.

Špela Ožir

Oglejte si tudi