Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Pred delom na poljih blagoslov traktorjev

V Andražu nad Polzelo so se v nedeljo, 27. marca 2024, ob lepem sončnem in toplem vremenu od blizu in daleč zbrali kmetje s svojimi traktorji. Poseben organizacijski odbor andraške župnije je skupaj z Občino Polzela ob začetku prvih spomladanskih opravil na poljih  pripravil tradicionalni blagoslov traktorjev in druge kmetijske mehanizacije ter traktoristov.

Kmetje in drugi obiskovalci so se v andraški cerkvi sv. Andreja najprej zbrali pri sveti maši, ki sta jo brala upokojeni celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek in duhovni pomočnik Sandi Koren. Nato se je prireditev nadaljevala na prostoru pri pokopališču, kjer se je zbralo več kot 200 kmetov s traktorji, nekaj pa je bilo tudi tistih, ki so na blagoslov prišli s ključi od traktorjev v žepu.

Zbrane je uvodoma pozdravil Jože Kužnik, župan Občine Polzela, ki je izpostavil pomen te prireditve za občino in širšo okolico ter poudaril, da je to ena izmed največjih tovrstnih prireditev v Sloveniji. Nato je zbrane nagovoril še Aleksander Reberšek, poslanec v državnem zboru, ki je med drugim dejal: »Spoštujem slovenskega kmeta in njegov trud. Zavedam se pomena misli "Kupuj slovenski izdelek, da si ohranjaš delovno mesto". S kmetijstvom se jih preživlja malo, živi pa vsak izmed nas. In ne pozabimo: ni kmeta, ni kruha, ni naroda.«

Sledil je blagoslov vode in podob sv. Izidorja, zaščitnika traktoristov oziroma poljedelcev in kmetov, nato pa še traktorjev, ki ga je opravil  upokojeni škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek. Prireditev sta popestrila Pihalni orkester Cecilije s Polzele  in domači ansambel Zven gora.

Po blagoslovu so si lahko obiskovalci ogledali kmetijske stroje različnih proizvajalcev, druženje s pomočjo kulinarične sekcije Kulturnega društva Andraž pa se je zavleklo v pozne popoldanske ure. Prireditev je vodil David Zabukovnik.

 

Tone Tavčer

 

Oglejte si tudi