Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
3°C
NED.
23°C
5°C
Oceni objavo

Mladi glasno o svoji poklicni prihodnosti

30. medobčinski otroški parlament osnovnih šol Spodnje Savinjske doline, ki je potekal na OŠ Polzela 19. februarja 2020,  je bil zanimiv in ploden. 

Že 30 let imajo osnovnošolci po zaslugi Zveze prijateljev mladine Slovenije možnost, da na glas razmišljajo o aktualni temi, ki jo izberejo sami, starejši pa jim prisluhnejo in poskušajo pomagati, da se njihove želje in sklepi uresničijo. Letos jubilejni 30. otroški parlament poteka na temo »Moja poklicna prihodnost«. Lani so jo na nacionalnem otroškem parlamentu v Državnem zboru RS izbrali osnovnošolci sami. Na večini slovenskih šol so o njej spregovorili na šolskih parlamentih, izbrani predstavniki osmih osnovnih šol Spodnje Savinjske doline pa so svoja razmišljanja, ugotovitve in sklepe strnili na medobčinskem otroškem parlamentu, ki ga je tokrat gostila OŠ Polzela. 

Po uvodnem pozdravu župana Jožeta Kužnika, ki je mladim parlamentarcem zaželel veliko uspeha pri delu, in pozdravu ravnateljice šole Bernardke Sopčič so se mladim predstavili štirje moderatorji razprav. Organizatorji so k sodelovanju povabili starše otrok, ki obiskujejo njihovo šolo, imajo pa pestro in zanimivo karierno pot. Mlade so za štirimi omizji vodili gradbinec in podjetnik Alen Srebočan, Tinkara Fortuna, samostojna podjetnica in članica znane glasbene skupine Bepop, Tadeja Jegrišnik, vodja službe za odnose z javnostmi na Premogovniku Velenje, in Uroš Čotan, fizik in astronom. Mladi parlamentarci, po osem jih je bilo iz vsake šole, so razvili odlične razprave, sklepe pa so ob koncu parlamenta predstavili zbranim v športni dvorani šole. Mnogi mladi še ne vedo, kam jih bo vodila poklicna pot. Vedo pa, da ne bodo izbirali med poklici, ki izumirajo in niso več aktualni. Ob tem so poudarili, da bi morali vsi bolj ceniti vse poklice, saj mnogi postajajo neatraktivni tudi zaradi stereotipov, ki jih družba gradi tudi s pomočjo medijev. Pri odločanju za svoj poklic zato veliko razmišljajo o aktualnosti izbranega poklica v prihodnosti, pri čemer jim ni lahko, saj nihče ne zna natančno napovedati, kakšne profile bo trg dela iskal, ko bodo končali šolanje. Želijo si, da bi se šolski sistem hitreje prilagajal novim poklicem. Ugotavljali so, da pri izbiri poklica denar ne sme biti vodilo, veliko pomembneje je, da bodo izbrani poklic z veseljem opravljali. Menili pa so tudi, da je izobraževalni proces za nekatere poklice predolg.

Osem predstavnikov regije bo 12. marca  v velenjski Vili Rožle na regijskem otroškem parlamentu, ki ga pripravlja MZPM Velenje,  svoja razmišljanja o poklicni prihodnosti delilo z vrstniki iz Šaleške in Zgornje Savinjske doline. Spodnjo Savinjsko dolino bodo po izboru vrstnikov na njem zastopali Gašper Jesen, Tjaša Tepić, Anej Vodončnik, Lana Mastnak, Meta Sedminek, Nina Benić, Inja Rampre in Kristina Vodeb.

Tone Tavčer

Na slikah : Z medobčinskega parlamenta na Polzeli

Oglejte si tudi