Oceni objavo

Likovna razstava "Žena – mati" na gradu Komenda

Letos so likovniki KUD Polzela pripravili že 16. likovno razstavo Žena – mati. Tradicionalni likovni dogodek so ob odprtju v petek, 8. marca 2024,  popestrili z glasbo in recitacijami poezije.

Triindvajset likovnikov je za tokratno razstavo slikalo na temo pesmi Rudolfa Maistra in Mete Rainer, ob vsaki razstavljeni sliki pa so postavili besedilni izsek pesmi. Vsa dela so izdelana v akrilni tehniki, v realističnem in nekatera tudi v modernejšem slogu. Ni naključje, da so se likovniki odločili za to temo. V Sloveniji je leto 2024  razglašeno za leto Rudolfa Maistra,  v naši dolini pa se spominjamo 120. obletnice rojstva pisateljice in učiteljice Mete Rainer, ki je v letih 1951-1962 učila na Polzeli in v Žalcu. Ena izmed likovnic KUD Polzela, Stanka Kopušar, pa je številne navzoče presenetila na odprtju razstave, saj je namesto likovnega dela pripravila in recitirala dve svoji avtorski pesmi ter pesem Rudolfa Maistra, s katero je general izpovedal svoje čaščenje njej, svoji dragi.

V zbirki pesmi Mete Rainer Modri spominček preberemo: »Pretresljive slike, s tu in tam dodanim črnim humorjem in neomajno vero, spadajo med izbrano slovensko poezijo tega časa.« Iz te zbirke je nastalo nekaj lepih likovnih del, za zanimivost na odprtju pa je Sonja Jezernik predstavila del njenega življenjepisa v verzih. V nadaljevanju dogodka, ki ga je spremljala glasbena spremljava Oljke pod vodstvom Bojana Pustinka, se je predsednica KUD Polzela Klavdija Sitar zahvalila likovnikom za neutrudno 16-letno ohranjanje tradicionalnega dogodka ter sodelujočim izročila zahvale.

Razstavo, ki bo na gradu Komenda na ogled do 27. marca 2024, je odprl Jože Kužnik, župan Občine Polzela.

 

Tone Tavčer

 

Oglejte si tudi