Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
8°C
JUTRI
26°C
10°C
Oceni objavo

Občina po meri invalidov: izboljšanje dostopnosti in enakosti

Občina Polzela se nenehno trudi izboljšati kakovost življenja svojih občanov. V letu 2022 smo izvedli vrsto aktivnosti, usmerjenih k izenačevanju enakih možnosti za invalide in starejše v naši skupnosti. Naša zaveza za enakost in vključenost ne pozna meja.

Izboljšanje dostopnosti do javnih objektov s klančinami 

Eden izmed ključnih elementov tega projekta je izboljšanje dostopnosti do javnih objektov. Zato smo v letu 2023 izvedli dodatne korake. V naših prizadevanjih za odpravo ovir smo klančine postavili tudi v cerkvi in mrliški vežici v Andražu nad Polzelo. Klančine so bile načrtovane tako, da so varne, stabilne in povsem prilagojene potrebam invalidov. S tem smo uspešno odpravili prejšnje ovire, ki so omejevale dostop do teh ključnih krajev.

Zvone Blagotinšek pred namestitvijo klančin
Anton Mešič po namestitvi klančin v mrliški vežici v Andražu nad Polzelo

Naša zaveza za vključenost in enakost se ne ustavi pri izboljšanju dostopnosti javnih ustanov. Naši občani so se obrnili na nas in izpostavili potrebo po postavitvi klopi pred zdravstveno postajo na Polzeli. Ta klop bo omogočila starejšim in invalidom večje udobje med čakanjem na prevoz.

Dodatna klop pred zdravstveno postajo na Polzeli

Na občini smo vedno pripravljeni prisluhniti željam in potrebam občanov po svojih najboljših močeh, saj verjamemo v pomembnost sodelovanja in skupnega ustvarjanja boljše skupnosti. Klop smo postavili na vidno mesto pred zdravstveno postajo in je dostopna vsem občanom.

Posebne ugodnosti za invalide z Evropsko kartico ugodnosti za invalide

Zavedamo se, da je finančna dostopnost do kulturnih dogodkov, koncertov in občinskih znamenitosti ključna za vsakogar. Zato smo uvedli posebne popuste za invalide z Evropsko kartico ugodnosti za invalide, ki jo lahko pridobijo na spletni strani https://www.invalidska-kartica.si/sl/ ali oddajo vlogo na vseh upravnih enotah v Sloveniji.

S tem ukrepom smo omogočili, da tudi invalidi uživajo v kulturnem življenju naše občine, občudujejo znamenitosti ter se udeležujejo različnih prireditev, ne da bi bili finančno obremenjeni. Želimo, da imajo enako priložnost za sodelovanje v vsem, kar naša občina ponuja.

Imetniki kartice imajo 50-odstotni popust za vse prireditve, kot so koncerti, delavnice, razstave in predstave, ki jih organizirata Občina Polzela in TIC Polzela. To pomeni, da lahko uživajo v številnih kulturnih dogodkih po dostopnih cenah.

Za vodene oglede imetniki kartice ugodnosti za invalide prav tako uživajo 20-odstotni popust, kar omogoča boljšo dostopnost kulturnim in zgodovinskim znamenitostim. Poleg tega so invalidska društva upravičena do brezplačnega najema prostorov za seminarje, predavanja in druge dogodke, če se predhodno dogovorijo.

Pomembno je dodati, da se dostopnost posameznih objektov lahko razlikuje, zato je vedno priporočljivo preveriti razpoložljivost in pogoje za uporabo ugodnosti pred obiskom, tako da se obrnete na TIC Polzela prek e-pošte (tic@polzela.si) ali telefona (03 703 32 21).


Evropska kartica ugodnosti za invalide

Zaveza za prihodnost

V Občini Polzela smo odločeni, da bomo še naprej gradili skupnost, v kateri so enake možnosti zagotovljene za vse. Načrtujemo nadaljnje projekte, ki bodo izboljšali dostopnost in kakovost življenja invalidov ter vseh, ki potrebujejo našo pomoč.

Prosimo vas, da sodelujete

Naša zaveza k izenačevanju enakih možnosti se ne konča tukaj. Želimo slišati vaša mnenja in predloge o tem, kako še izboljšati življenja šibkejših v naši občini. Vabimo vas, da delite svoje zamisli in poglede o tem, kaj lahko Občina Polzela naredi za izenačevanje pogojev bivanja invalidov in vseh šibkejših članov naše družbe.

Vaša priložnost za spremembo

Projekt Občina po meri invalidov se še naprej razvija in s tem tudi naša zaveza za izboljšanje življenja invalidov in starejših občanov. Vabimo vas, da se pridružite naši ekipi prostovoljnih šoferjev - prostoferjev.

S svojim prostim časom in prijaznostjo lahko pomembno prispevate k izboljšanju življenja tistih, ki potrebujejo pomoč pri prevozih. Skupaj lahko gradimo bolj vključujočo in dostopno skupnost. Vabimo vas, da se nam pridružite kot prostovoljni šoferji in šoferke ter postanite nepogrešljivi del te pozitivne spremembe.

Prostofer Jože Hržica


Prostofer Igor Pungartnik


Za pobude, vprašanja, prijave in predloge se obrnite na Jasno Gregorc osebno na Občino Polzela, po telefonu: 03 703 32 07 ali prek maila: jasna.gregorc@polzela.si.

Jasna Gregorc

Oglejte si tudi