Oceni objavo

Dan gasilcev Gasilske zveze Žalec, 120 let Prostovoljnega gasilskega društva Gotovlje

Letošnje praznovanje dneva gasilcev Gasilske zveze (GZ) Žalec je bilo      1. julija letos združeno s praznovanjem 120 let delovanja Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Gotovlje, zato je bila slovesnost, ki sta jo pripravila GZ Žalec in PGD Gotovlje, pod stoletnimi lipami v Gotovljah. Prišlo je več kot 400 gasilk in gasilcev.

Prireditev se je začela s slavnostnim prihodom osrednjega gosta, poveljnika GZ Slovenije Francija Petka v spremstvu predsednika GZ Žalec Milana Pustoslemška in predsednika PGD Gotovlje Nejca Centriha. Nato sta na prizorišče prikorakala častni vod in vod praporščakov s prapori 32 gasilskih društev GZ Žalec in gostujočih gasilskih društev ter prapor GZ Žalec pod vodstvom podpoveljnikov GZ Žalec Janka Lupšeta in Dušana Zabukovnika. Po poročilu poveljniku GZ Slovenije Franciju Petku, ki ga je podal namestnik poveljnika GZ Žalec Rok Ušen, in slovenski himni, je sledili uvodni pozdrav predsednika GZ Žalec Milana Pustoslemška.

V imenu vseh šestih občin je zbrane nagovorila županja Občine Vransko Nataša Juhart, slavnostni govor pa je imel poveljnik GZ Slovenije Franci Petek. Gasilcem je izrazil hvaležnost za poslanstvo, ki ga opravljajo, poudaril je dobro sodelovanje in se zahvalil GZ Žalec, da je v tem letu pripravljen gostiti tako velik dogodek, kot je 18. kongres GZS, ki bo potekal 6. in 7. oktobra v Žalcu.

V nadaljevanju je poveljnik GZ Slovenije Franci Petek podelil najvišja gasilska odlikovanja. Gasilsko odlikovanje za posebne zasluge sta prejela Franci Trobiš iz Gotovelj in Zlatka Grobelnik iz Velike Pirešice, PGD Gotovlje pa je ob jubileju prejel srebrno plaketo, ki jo je v imenu društva prevzel predsednik Nejc Centrih. Ta se je zahvalil v imenu vseh  prejemnikov odlikovanj, v imenu PGD Gotovlje pa se je zahvalil za tako množično udeležbo. Nekaj besed je namenil tudi 120-letnici PGD Gotovlje.

Program je povezovala gasilka Laura Kegu, za scenarij prireditve in vodenje protokola je bila zadolžena Sabina Sorčan, za glasbeno spremljavo so skrbeli člani Godbe na pihala Liboje. Slovesnost se je sklenila z odhodom praporščakov ob igranju Godbe Liboje, nadaljevala pa z veliko gasilsko veselico do jutranjih ur.                                                           

Tone Tavčer

Oglejte si tudi