Oceni objavo

90-letnica PGD Ločica ob Savinji

Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Ločica ob Savinji letos praznuje 90-letnico delovanja. Čeprav so ločiški gasilke in gasilci še vedno aktivni pri odpravljanju posledic avgustovskih poplav, ki so hudo prizadele njihovo domačo vas, so se vseeno odločili počastiti tako izjemen in pomemben jubilej.

10. septembra 2023 so v Kulturnem domu na Polzeli priredili slavnostno akademijo, na katero so poleg svojih članov povabili tudi druge gasilke in gasilce iz Občine Polzela, predstavnike Gasilske zveze (GZ) Žalec in Občine Polzela.

Osrednja govornika na akademiji sta bila predsednica društva Mateja Ušen in poveljnik društva Rok Bastl. Na kratko sta povzela glavne mejnike v zgodovini domačega društva in v prvi vrsti izpostavila lastnosti, ki že od nekdaj spremljajo ločiške gasilce – pogum, zagnanost, nesebičnost, trdno voljo, požrtvovalnost in složnost vseh generacij. Poudarila sta, da je njihovo društvo danes takšno, kot je, zaradi dobrih temeljev, ki so jih postavili gasilci v preteklosti.

S svojim obiskom jih je počastila namestnica predsednika GZ Slovenije Janja Kramer Stajnko. V svojem nagovoru je domačim gasilcem čestitala za dobro opravljeno delo v preteklih letih, izrazila občudovanje dobrega sodelovanja med člani in tudi s sosednjimi društvi ter poudarila pomen medgeneracijskega povezovanja. Društvu je podelila odlikovanje GZ Slovenije, plamenico prve stopnje, ki jo je v imenu društva prevzela predsednica Mateja Ušen.

V imenu Občine Polzela je navzoče nagovoril podžupan Igor Pungartnik, ki je ločiškim gasilcem čestital ob visokem jubileju, se jim zahvalil za njihovo požrtvovalnost in trud, pohvalil sodelovanje vseh treh gasilskih društev v občini ter jim obljubil podporo tudi v prihodnje. Besede zahvale so izrekli tudi predsednik GZ Žalec Milan Pustoslemšek in drugi gostje.

Na akademiji so domači gasilci podelili zahvale društvom, organizacijam in vsem izjemnim posameznikom, s katerimi že vrsto let dobro sodelujejo. Članom PGD Ločica ob Savinji pa so bila podeljena priznanja GZ Žalec tretje, druge in prve stopnje, odlikovanja GZ Slovenije tretje stopnje ter plamenica tretje stopnje. Najvišje priznanje, in sicer odlikovanje GZ Slovenije prve stopnje, je za svoje dolgoletno delo in neprecenljivi prispevek pri razvoju društva prejel Rudi Jazbec.

Slavnostno akademijo sta z glasbo obogatila Ana Golavšek in Jernej Luzar, vsi udeleženci pa so se po prireditvi sproščeno družili ob zakuski na prostem.

Tone Tavčer

Oglejte si tudi