Oceni objavo

70 let Moškega pevskega zbora Polzela

Moški pevski zbor (MoPZ) Polzela je z izvedbo koncerta ob 70-letnici delovanja slavil v nedeljo, 3. decembra 2023, v polzelski župnijski cerkvi sv. Marjete ravno na Ta veseli dan kulture. 

V knjigi Polzela, izdani leta 1984, lahko preberemo marsikatero zanimivost o družbenem in zelo bogatem kulturnem dogajanju na Polzeli. Na strani 273 izvemo tudi to, da je bil v letu 1953 pri Kulturnem društvu Polzela ustanovljen moški pevski zbor. Pobudniki Franc Palir, Ludo Stepišnik in Ivan Gedlička, ki so imeli za vzor že prej delujoči župnijski moški pevski zbor, so k petju poleg starejših pevcev pritegnili še mlade fante iz župnijskega zbora. Prav ti fantje so bili nato še dolga leta hrbtenica današnjega slavljenca Moškega pevskega zbora Polzela. Velika večina pevcev nekdanjega zbora (v letu 1983 celo 42-članskega)  je danes že pokojna. Njihova imena so z zlatimi črkami zapisana v spominu pevcev zbora, mnogim, tudi zdajšnjim pevcem, pa še danes odzvanja v ušesih njihov glas.

Koncerta ob 70. obletnici ustanovitve zbora sta se udeležila nekdanja pevca, ki sta prepevala vse od začetka, Avgust in Silvo Vasle. Sestava in zelo podobno razmerje pevcev sta ostala stalnica ves čas njegovega obstoja vse do danes. Danes temu lahko rečemo vzor dobre prakse, kajti ta zbor je vseh 70 let obstoja znal presegati delitve, ki so vladale marsikje po Sloveniji po družbeno škodljivem načelu  naši vaši. Takšne delitve, ki so bile na srečo v moškem zboru na Polzeli komaj opazne, so po osamosvojitvi večinoma presežene. Zbor so od začetkov do sedemdesetih let vodili Milan Gerželj, Vinko Rizmal, Ciril Jagrič, Milan Kasesnik, 39 let pa ga vodi zborovodkinja Mija Novak.

Koncert sta popestrila člana Kulturno-glasbenega društva Cecilija: Gašper Smisl s svojima skladbama na sopran saksofonu in bas klarinetu ob klavirski spremljavi Mete Podbregar. V imenu Kulturno-umetniškega društva Polzela je zaradi odsotnosti predsednice Klavdije Sitar zboristom čestital Marko Slokar, v imenu Občine Polzela je to storil podžupan Igor Pungartnik. Oba sta jim zaželela zdravja in izrazila željo, da se ob 100-letnici spet srečajo.

Tone Tavčer

Oglejte si tudi