Oceni objavo

39. družinsko petje v Andražu nad Polzelo Družina poje: "Peli so jih mati moja"

Kulturno društvo Andraž nad Polzelo, Odbor za kulturne prireditve Družina poje 2023 in Občina Polzela so zadnjo nedeljo v avgustu 2023 pripravili 39. prireditev z naslovom Družina poje: "Peli so jih mati moja".

Uvodoma je zbrane nagovoril župan Občine Polzela Jože Kužnik in čestital organizatorjem za prireditev, s katero ohranjajo petje v družini, ki je neprecenljiva vrednost  kulturne dediščine. Gost prireditve je bil Borut Pahor, nekdanji predsednik države, ki je v govoru poudaril pomen družinskega petja in sestram Gajšek iz Vurberka za peti nastop podelil likovno delo slikarja Jožeta Napotnika.

Letos je nastopilo 11 družinskih sestavov iz raznih krajev Slovenije, skupaj 61 pevk in pevcev, ki so zapeli po dve pesmi, ob koncu pa vsi skupaj zaključno pesem Zdravljica. Občinstvu se je predstavil tudi domači družinski ansambel Hodnik.

S to prireditvijo želijo Andražani ohranjati in spodbujati glasbeno kulturo v obliki ljudskega petja v družini, jo prenašati na mlajše rodove in spodbujati ljudi, da bi se pogosteje srečevali ter družili s to zvrstjo glasbe in jo sprejeli za svojo. Družina poje je prireditev, na kateri nastopajo družine iz različnih slovenskih pokrajin in na značilen narečni način predstavijo domačo pesem.

Prireditev sta hudomušno povezovala Živa Verdev in David Zabukovnik. Na predvečer prireditve je bilo meddruštveno gasilsko tekmovanje, dan prej pa so si gledalci lahko na velikem platnu ogledali slovenski film Dedek gre na jug.

Tone Tavčer

 

Oglejte si tudi