Oceni objavo

37. popotovanje od Litije do Čateža

Športno društvo Andraž je prek svoje planinske sekcije na letošnjo martinovo soboto, 11. novembra 2023, organiziralo sodelovanje na 37. pohodu od Litije do Čateža. Udeleženci letošnjega pohoda so bili ljubitelji narave iz Andraža nad Polzelo ter sosedje iz Šentilja pri Velenju in s Polzele.

Niti zelo močno jutranje deževje nas ni odvrnilo od sodelovanja na tem pohodu. Že pred 6. uro smo se odpravili iz Andraža in ob 7. uri smo bili že v Litiji. Nekateri so se na pot podali iz Litije, nekaj pa se nas je odpeljalo do gradu Bogenšperk, od koder smo se podali proti Čatežu. Do 8. ure nas je spremljal dež, potem pa se je začelo jasniti in ob 11. uri je postala narava s soncem obsijana. Vidljivost na Dolenjsko gričevje je postala nepozabna.

Sonce je spremljalo tudi »razhodnjo«, ki jo je popestril dramatik in kulturnik Tone Partjič, ki je opozoril, da je ta pot Levstikova pot, da je to kulturna pot in da hodimo po kulturni poti. Čestital je Dolencem, da sta ta pot in Jurčičeva pot temelja oziroma maternica slovenskega knjižnega jezika.

Po ocenah organizatorja se nas je te rekreativne manifestacije letos udeležilo okrog  7000 pohodnikov. Po slabem jutru smo preživeli izjemen jesenski dan. Še bomo sodelovali na tem potopisu Frana Levstika.

 

Simon Ograjenšek

Oglejte si tudi