Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
8°C
JUTRI
26°C
10°C
Oceni objavo

Deseta redna seja občinskega sveta Občine Polzela

Občinski svet Občine Polzela je na deseti redni seji, ki je bila v torek, 13. februarja 2024, obravnaval devet točk dnevnega reda.

Po uvodni potrditvi dnevnega reda in zapisnika devete redne seje je Barbara Šuster, predstavnica iniciative, občinske svetnike seznanila s poročilom delovne skupine za izvajanje protipoplavnih aktivnosti in Civilne iniciative Ločica - Breg. Razprave s strani svetnikov ni bilo. 

V drugi točki dnevnega reda je občinski svet po skrajšanem postopku sprejel predlagano spremembo in dopolnitev odloka o ustanovitvi in izdajanju občinskega glasila Občine Polzela, ki urejajo oglaševanje in organizacijo izdajanja glasila. To pomeni, da višino cene za opravljanje posameznih tehničnih, strokovnih ali organizacijskih opravil,         povezanih z izdajanjem glasila, in višino avtorskih honorarjev zunanjim avtorjem prispevkov določi občinski svet Občine Polzela. Oglaševalske vsebine, ki so tržne oziroma netržne narave, pa določi uredništvo na predlog glavnega in odgovornega urednika.

V nadaljevanju sta bila, prav tako po skrajšanem postopku, sprejeta odloka o spremembah in dopolnitvah Javnega zavoda UPI Ljudska univerza Žalec in Javnega zavoda Zdravstveni dom Jožeta Potrate Žalec. V začetku februarja 2022 je začel veljati pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o postopkih za izvrševanje proračuna Republike Slovenije. Ta pravilnik v 24. členu občinam nalaga, da uskladijo akte o ustanovitvi javnih zavodov z novim 119.a-členom Pravilnika o postopkih za izvrševanje proračuna Republike Slovenije, ki pravi, da mora akt o ustanovitvi posrednega uporabnika državnega proračuna, ki je javni zavod in poleg javne službe opravlja tudi prodajo blaga in storitev na trgu, vsebovati določbo, da javni zavod prodajo blaga in storitev na trgu lahko izvaja le, če bo z izvajanjem te zagotovil najmanj pokritje vseh, s to dejavnostjo povezanih odhodkov. Drugi odstavek 1. člena tega pravilnika pa določa, da se določbe tega pravilnika smiselno uporabljajo tudi za občine.

Statut Občine Polzela določa, da občinski svet ustanovi stalna ali občasna delovna telesa, poslovnik občinskega sveta Občine Polzela pa določi, da je stalno delovno telo občinskega sveta tudi statutarno-pravna komisija, ki šteje pet članov. Zaradi preklica soglasja kandidata h kandidaturi za imenovanje članov v statutarno-pravno komisijo je komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja na podlagi 56. člena poslovnika občinskega sveta občinskemu svetu predlagala novega kandidata za člana, in sicer Nika Cevzarja. Za predsednico statutarno-pravne komisije je bila predlagana dozdajšnja namestnica predsednika Darja Ferlež, za namestnika predsednice je bil predlagan Dušan Pungartnik. Svetniki so predlog potrdili.

V nadaljevanju je bil sprejet proračun za leto 2024, ki začne veljati 22. februarja 2024 in predstavlja temelje za izvedbo načrtovanih projektov.

V Zakonu o izvrševanju proračuna Republike Slovenije za leti 2024 in 2025 je za leto 2024 določena povprečnina v višini 725 evrov, iz česar izhaja izračun dohodnine, ki pripada Občini Polzela, v znesku 4.402.820 evrov. Ocenjeni znesek je bil podlaga za načrtovanje proračuna 2024. Občina Polzela v predlogu proračuna za leto 2024 načrtuje prihodke v višini 9.566.078 evrov in odhodke v višini 11.545.617 evrov. Zadolževanje je predvideno v višini 300.000 evrov, in sicer za financiranje projekta prizidka k Osnovni šoli Polzela. Načrtovano odplačilo dolga znaša 548.000 evrov, proračunski primanjkljaj pa se bo kril s prenosom sredstev iz leta 2023.

Na drugih področjih bomo zagotavljali kontinuirano financiranje vsega, kar zagotavlja občanom prijazno občino. Želje so žal vedno večje od zmožnosti proračuna, prepričani pa smo, da so prioritete pravilno postavljene. Tako je tudi tokrat. Načrti so razvojno naravnani in zajemajo vsa področja, kot tudi vsa naselja naše občine, glede na objektivne potrebe.

Kot zadnjo točko je občinski svet obravnaval Letni program športa za leto 2024, s katerim bo Občina Polzela prek javnega razpisa financirala programe športnih društev v Občini Polzela za tekoče leto, ter ga soglasno sprejel.

 

Mija Čulk

Oglejte si tudi