Oceni objavo

PO POTEH PRETEKLOSTI in POLPRETEKLOSTI

Člani ObO borcev za vrednote NOB iz Oplotnice smo v začetku oktobra izpeljali  vsebinsko bogato strokovno ekskurzijo.

PO POTEH PRETEKLOSTI in POLPRETEKLOSTI

Odločili smo se obiskati Gorenjsko. Prva postaja našega popotovanja je bila v Begunjah. Obiskali smo muzej talcev v gradu. Tu so bili med vojno gestapovski zapori. V njih so mučili in ubijali pripadnike odporniškega gibanja in njihove svojce. Pretresljivi zapisi na stenah celic in stotine spominskih kamnov na kraju streljanja v parku mogočnega gradu… Nekoliko odmaknjena je Draga.

Tržič. Majhno mestece ob južnem vznožju Karavank. Močna zgodovina.

 Vodeni ogled nas je popeljal v čas dobro razvitih obrti, ki so dajale kruh tržiškim družinam. Ob še ohranjenih vodnih rakah, v starem delu Tržiča, smo videli prikaz čevljarstva, obuvanja, izdelave usnja, pa tudi znamenitih nogavic, izdelave modro tiskanega blaga in seveda smučarsko tradicijo. Verodostojen dokument nekega obdobja, ki ga več ni. In žal tudi ne tovarne Peko,  znamenite tovarne s kvalitetnimi izdelki. Škoda.

V sklopu tržiškega muzeja je spominski prostor, Ljubelj,  muzej na prostoru, kjer je bilo taborišče Mauthausen. Spomenik državnega pomena. To je prostor na obeh straneh ljubeljskega predora. Z vodnikom smo se sprehodili po  terenu, kjer so nekoč stale barake in ostali objekti za taboriščnike, njihove komandante in  ostale osebje, predvsem paznike. Taborišče je bilo od leta 1943 pomožno taborišče koncentracijskega taborišča Mauthausen iz Avstrije. Bilo je sestavljeno iz dveh delov: zunanji delavci, ki so bili domačini ,in so  bili na prisilnem delu, drugi pa so bili ujetniki, ki so jih pripeljali iz centrale. Največ je bilo Francozov, tu so bili tudi jetniki več evropskih narodov. Nekaj tudi Slovencev. Predvsem ta skupina je opravljala težaško delo v nečloveških razmerah. In prav zunanji sodelavci- domačini so po pričanju preživelih pokazali nesebičnost, tovarištvo in pogum ter pomagali mnogim preživeti. O tem pripoveduje med drugim spominska soba, urejena v nekdanji karavli, kjer multimedijska predstavitev ob hkratni besedi vodnika predoči zloveščost obdobja, katerega bi nekateri radi »pozabili«. A tu je v parku še spomenik – okostnjak s pomenljivim sporočilom: «OBTOŽUJEM« v francoščini in slovenščini.

Trojanski krofi so zagotovo pri vsakem potovanju po tej strani ljube domovine pika na i. Tudi za nas.

Vtisi , ki smo jih pridobili, bodo ostali. Vsekakor smo bogatejši za vedenja iz obdobja težkih preizkušenj. In ne boste verjeli. Tega dne nas je nagradila še narava. Vreme je bilo kot naročeno. Nismo gledali samo Karavank. Med vožnjo se je pred našimi očmi v soncu kopal sam bog Triglav. Nekateri smo videli celo kočo na Kredarici. Res, bogat dan!

                                                                                 Maja Valenčak, ObO borcev

                                                                                 Za vrednote NOB Oplotnica

 

 

Oglejte si tudi