Oceni objavo

Po oplotniški graščini z Grajsko damo

V TIC Oplotnica so oblikovali nov turistični produkt, imenovan Grajska dama, ki ga bodo promovirali v okviru turistične destinacije Rogla Pohorje. Produkt vključuje obisk in spoznavanje oplotniške graščine.

Oplotniško graščino, imenovano tudi Žički dvorec, so na začetku 17. stoletja zgradili kartuzijani iz Žičke kartuzije. Leta 2010 je občina Oplotnica objekt celovito prenovila s pomočjo evropskih sredstev. V notranjosti je ohranjena štukaturno okrašena kapela, ki sodi med najkvalitetnejša dela te vrste na Štajerskem, postavljena je za kovano pregrado, ki je lep primer kovaštva iz 17. stoletja. Notranjost graščine je ohranila tudi lesene stropove s tramovi, kamnite portale in baročne lesene vratnice.

Oplotniška graščina je pomembno protokolarno središče kraja, v njej imajo svoje prostore razna društva. Poleg tega se v njej odvijajo številne prireditve, razstave in druge dejavnosti, ki privabljajo obiskovalce.

Grajska dama je nov turistični produkt, ki obiskovalcem omogoča vpogled v življenje na graščini ter razumevanje kulturne dediščine in zgodovine Oplotnice. Turistično informacijski center Oplotnica nudi več informacij o tem produktu ter organizira vodene oglede graščine in drugih znamenitosti v okolici. Licencirana vodnica turistične destinacije Rogla Pohorje Marija Perklič, je prevzela vlogo oplotniške Grajske dame.

“Obiskovalce pričaka v grajski opravi in jih skozi svoj lik popelje v čas oplotniške gospode ter jim na ta način skozi oči nekdanjih lastnikov oplotniške graščine, rodbine Windischgrätz, približa zgodovino Oplotnice,” pojasnjuje Arina Pušnik s TIC Oplotnica in dodaja: “Njene zgodbe nikogar ne bodo pustile ravnodušnega, saj je doživetje edinstveno. Vodenje se začne v parku Oplotnica, kjer obiskovalce sprejme Grajska dama ter jih popelje skozi zgodovino parka. Na nekdanjem zemljišču graščaka Windischgrätza park ponuja ogled pravcatega perišča, ko so ga v sedemdesetih letih zamenjali pralni stroji.” Perišče v parku je predstavljalo pomembno vaško zbirališče, na zanimiv in hudomušen način pa članice Turistično-ribiškega društva Oplotnica prikažejo tudi danes, kako je staro opravilo nekoč potekalo. V družbi Grajske dame se sprehodimo skozi grajski kompleks, katere biser je prav zagotovo Graščina, ki velja za spomenik podeželskega razkošja z enimi najlepših primerkov štukatur daleč naokrog. Notranjost pa ponuja ogled začasnih razstav in stalne razstave, Štiblca, kjer bodo obiskovalci lahko videli zgodovino kraja v pravem pomenu besede," še dodaja Pušnikova.

Julija in avgusta, vsako soboto ob 10.uri, organizirajo tudi brezplačna vodena doživetja, med njimi tudi vodeno doživetje GRAJSKA DAMA. Ogled je namenjen individualnim gostom, na ogled pa se je treba prijaviti 24 ur pred vodenjem. Vstopnina za Graščino se poravna po veljavnem ceniku občine, vodenje pa je popolnoma brezplačno.

Vir: Bističan.sislovenia.info 

Oglejte si tudi