Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
9°C
JUTRI
21°C
12°C
Oceni objavo

KAJENJE TOBAKA IN VPLIV NA ZDRAVJE

Kajenje tobaka je ena najbolj razširjenih oblik zasvojenosti. Nikotin, ki ga vsebujejo tobak in tobačni izdelki, zasvoji podobno močno kot kokain ali heroin. V Sloveniji začnejo večinoma kaditi otroci in mladostniki. Približno dve tretjini tistih, ki so kadarkoli kadili, je prvič kadilo že pred polnoletnostjo, 95% pa pri 21 letih ali manj.

Nikotin v tobačnih izdelkih lahko mlade zasvoji že zelo hitro, lahko že po nekaj dneh in nekaj pokajenih cigaretah ter veliko pred začetkom rednega kajenja.  Mlajši ko je posameznik ob začetku kajenja, bolj bo zasvojen, kadil bo večje število let, pokadil več cigaret na dan in težje opustil kajenje.

V Sloveniji je tobak med vodilnimi preprečljivimi dejavniki za smrt in za izgubljena zdrava leta življenja ter vzrok številnih prezgodnjih smrti. Zaradi bolezni, ki jih povzroča kajenje, pri nas vsak dan umre 10 prebivalcev, kar četrtina od teh pred 60. letom starosti. Kajenju pripisujemo vsako sedmo smrt med 30-44 let starimi prebivalci in vsako tretjo med 45-59 let starimi prebivalci. Letno zaradi kajenja umre več prebivalcev Slovenije kot zaradi vseh nezgod, samomorov, alkohola, prepovedanih drog in AIDS-a skupaj.

Kajenje tobaka je vzrok številnih vrst raka, bolezni dihal, bolezni srca in ožilja, sladkorne bolezni, motenj  imunskega sistema, motenj erekcije, revmatoidnega artritisa, bolezni oči, ki vodijo v slepoto, nizke kostne gostote pri ženskah postmenopavzalno, zlomov kolka, parodontalne bolezni in splošno poslabšanega zdravstvenega stanja.

Opustitev kajenja je koristna za zdravje v katerikoli starosti, največje koristi pa prinaša pred 40. letom starosti. V Sloveniji so kadilcu na voljo različne vrste dodatne pomoči pri opuščanju kajenja. Brezplačni svetovalni telefon za pomoč pri opuščanju kajenja na številki 080 2777 deluje vsak dan, tako med delovniki, kot tudi med vikendi in prazniki, med 7. in 10. uro ter med 17. in 20. uro. Posameznik se lahko s svetovalcem dogovori za opuščanje prek telefona. V zdravstveno-vzgojnih centrih oziroma centrih za krepitev zdravja v zdravstvenih domovih so na voljo tudi brezplačna individualna svetovanja in skupinske oblike pomoči, za udeležbo pa ni potreben predhoden obisk pri osebnem zdravniku ali napotnica.

Oglejte si tudi