Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
7°C
JUTRI
26°C
6°C
Oceni objavo

Prihodnji teden se začenja festival SEM GLASBA, SEM MESTO

Mednarodni glasbeni festival SEM GLASBA, SEM MESTO (SGSM) se odvija v produkciji Zavoda Novo mesto že sedmo leto. Raznolik koncertni program bo tudi letos pospremilo mednarodno pevsko tekmovanje v operi in samospevu, ki bo četrtič v Novo mesto privabilo mlade pevce iz Slovenije in tujine. Obiskovalci festivalskih dogodkov, ki bodo potekali od 30. maja do 4. junija 2022 bodo imeli priložnost doživeti utrip Novega mesta s pomočjo turistično obarvanega spremljevalnega programa.

Rdeča nit letošnjih festivalskih glasbenih večerov bo vokalna glasba – od opere, samospeva in muzikala do ljudske glasbe, jazza in popa. Tradicionalno bo v okviru festivala potekala Noč slovenskih skladateljev, festivalska novost pa je gostovanje edinstvenega tekmovanja v samospevu spevSLAM, ki se bo v Sloveniji odvilo tretje leto zapored. 

V sklopu festivala bo potekalo 4. mednarodno pevsko tekmovanje v operi in samospevu, na katerega se je letos prijavilo 20 pevcev in pevk do 35 leta starosti iz Slovenije, Velike Britanije, Belgije in Avstrije. Pevsko tekmovanje bo 3. in 4. junija, tekmovalce pa bo ocenjevala petčlanska mednarodna žirija. 

Lokacije festivalskih dogodkov: Kulturni center Janeza Trdine (Trdinova dvorana, ploščad KCJT), Evangelijska cerkev Dobrega pastirja, Glasbena šola Marjana Kozine Novo mesto. 

PROGRAM FESTIVALA SGSM 2022

KONCERTNI PROGRAM

PONEDELJEK, 30. 5., ob 19.30

Trdinova dvorana KCJT

spevSLAM  

EDINSTVENO TEKMOVANJE V SAMOSPEVU, KJER NAGRADE PODELJUJE OBČINSTVO. 

spevSLAM je edinstvena glasbena prireditev, ki ponuja priložnost za novo nastajajoče skupine – skladatelje in izvajalce klasične glasbe – da premierno predstavijo nove samospeve ter tekmujejo za denarne nagrade. Nastopilo bo 12 skupin, ki jih bo ocenjevalo občinstvo v tradiciji SLAMa. Tekmovanje z glasovanjem bo moč spremljati v živo v Trdinovi dvorani Kulturnega centra Janeza Trdine v Novem mestu in po spletu.

Dodatne informacije: 

https://www.kcjt.si/home/document/docid/18591?back=/

https://www.spevslam.si/

 

TOREK, 31. 5., ob 20.00

Trdinova dvorana KCJT

CARRINGTON-BROWN: SO BRITISH

GLASBENI STANDUP, ZAČINJEN Z BRITANSKIH HUMORJEM IN GLASBENO VIRTUOZNOSTJO.

Rebecca Carrington, violončelo, glas

Colin Brown, glas, igra 

Violončelistka Rebecca Carrington in igralec Colin Brown sta večkrat nagrajeni britanski duo, ki svojo ljubezen do glasbe in komedije podaja na povsem samosvoj način. Edinstvene interpretacije svetovnih uspešnic in avtorskih pesmi so ju iz Berlina, kjer že nekaj let živita, popeljale na največje svetovne odre, kot so Concertgebouw Amsterdam, Köln Philharmonie, Tonhalle Zürich, Konzerthaus Vienna, Bonn Opernhaus in Olympia Paris.

Iskrivi in elegantni duo Carrington-Brown bo na svojem prvem in ekskluzivnem slovenskem nastopu v Novem mestu izvedel predstavo So British, ki jo odlikujeta prefinjen humor in virtuozna spretnost, kakršno na naših odrih zelo redko srečamo. Z veliko mero domišljije in izostrenim občutkom za parodijo, začinjenim s kančkom ironije in nagajivosti, bosta umetnika, ki jima bo družbo delal Joe, nepogrešljivi Rebeccin violončelo iz 18. stoletja, na odru Trdinove dvorane poustvarila največje uspešnice glasbenih velikanov, kot so Johann Sebastian Bach, skupina The Beatles, Madonna, Nina Simone in Edith Piaf.

Dodatne informacije: 

https://www.kcjt.si/home/document/docid/18819?back=/

https://carrington-brown.com/

 

SREDA, 1. 6., ob 20.30

Evangelijska cerkev Dobrega pastirja Novo mesto

ZVEZDANA NOVAKOVIĆ ZVEN & KOMORNA ZASEDBA GRLENICE

PREROJENE LJUDSKE PESMI.

Zvezdana Novaković: vokal, harfa, looperji, kompozicije, umetniška vodja, avtorica projekta
Komorna zasedba Grlenice: Zarja Menart, Sonca Menart, Eva Mulej, Kaja Horvat, Petra Prosen, Neža Janša, Maja Zagmajster

Zvezdana Novaković ZveN je vsestranska glasbena ustvarjalka in performerka. Sprehodila se je od etna prek gledališke glasbe do z elektroniko obogatenega eksperimentiranja. Zvezdana Novaković ZveN je v krepkem desetletju delovala na toliko področjih in pri toliko projektih, da jih je težko popisati. Razpon sega od gledaliških do koncertnih odrov, od skupine Laibach do Svetlane Makarovič, od Bolgarije do Brazilije, od starodavnih tradicij do elektronike, od lutk do uprizoritvenih presežkov Jerneja Lorencija, od klasike do jazza, od poučevanja vokalnih tehnik prek študija kompozicije do vodenja pevskih zborov, od nacionalne opere do alterklubov, od pripovedovanja do harfe. Vse pa povezuje njen glas. Njen ZveN. 

Na koncertu bo sodelovala tudi komorna zasedba Mešanega pevskega zbora Grlenice, ki ga vodi. Sestavljajo ga posamezniki z vseh vetrov, ki jih zanima ljudsko petje ter star, avtentičen, grlen način petja. Repertoar obsega sakralne, obredne in ljudske napeve različnih kultur. Skladbe prihajajo iz bogatega nabora pesmi različnih narodov, med njimi prevladujejo tiste, ki izhajajo iz slovanske in balkanske kulturne dediščine. Avtentične skladbe zazvenijo v preprostem dvoglasju, enoglasju in tudi v večglasnih sodobnih Zvezdaninih priredbah ljudskih pesmi. 

Dodatne informacije:

https://www.kcjt.si/home/document/docid/18997?back=/

https://www.zvenmusic.com/

 

ČETRTEK, 2. 6., ob 20.30

Ploščad KCJT (v primeru dežja KCJT Art Caffe)

BASSLESS

A CAPPELLA JAZZ & POP

Bassless:  Nastja Vodenik
                 Kristina Strašek
                 Kristjan Virtič
                 Klemen Brezavšček
                 Matej Virtič

Bassless je slovenska mednarodno priznana in nagrajena a cappella skupina, ki deluje od leta 2013. Izvaja priredbe širokega spektra žanrov in avtorsko glasbo. Prepoznaven glasbeni izraz peterice je mešanica elementov popularne in ritmične elektronske glasbe na eni strani ter klasičnih a cappella jazzovskih aranžmajev na drugi. Odrski nastop gledalcu ponudi pravo mero tehnične dovršenosti, profesionalizma in sproščene šaljivosti, skozi katero zasije barvita osebnost in karizma vsakega člana. 

Dodatne informacije:

https://www.kcjt.si/home/document/docid/19062?back=/

http://www.bassless.si/

 

PETEK, 3. 6., ob 21.00

Trdinova dvorana KCJT

NOČ SLOVENSKIH SKLADATELJEV

KONCERT NOVITET DRUŠTVA SLOVENSKIH SKLADATELJEV.

Noč slovenskih skladateljev je kontinuirana koncertno-ustvarjalna dejavnost Društva slovenskih skladateljev, ki omogoča, da javnost redno sledi novim skladateljskim stvaritvam ter se sooča z različnimi oblikovnimi, estetskimi in glasbeno-tehničnimi pogledi na sodobno slovensko glasbeno ustvarjalnost. Tudi letos, kot že vsa leta do zdaj, bo koncert krstnih izvedb novih del slovenskih skladateljev za različna solistična glasbila del festivala SGSM. Izvedli jih bodo izvrstni instrumentalisti:

Anamarija Tomac Krečič - pikolo
Eva Jurgec, oboa
Jože Kotar, klarinet
Rikardo Janjoš, klavir
Neža Koželj, klavir
Sae Lee, klavir

PROGRAM:

1. Vladimir BATISTA: Jutranji perzeidi za oboo in klavir*
2. Igor DEKLEVA: Vzporedja med pikolom in klavirjem*
3. Andrej GORIČAR: Rapsodija za klarinet in klavir*
4. Vladimir HROVAT: S come Scherzoso za pikolo in klavir*
5. Iztok KOCEN: Soba podob za pikolo in klavir*
6. Igor KRIVOKAPIČ: Elementi besa 4 za oboo in klavir*
7. Ljubo RANČIGAJ: Imitacije za klarinet in klavir*
8. Uroš ROJKO: Odtekanje časa III za klarinet in klavir*
9. Petra STRAHOVNIK: 9'69'' za klarinet in klavir*
10. Žarko ŽIVKOVIĆ: Coquette za oboo in klavir*

* krstna izvedba

Dodatne informacije:

https://www.kcjt.si/home/document/docid/19067?back=/

https://www.dss.si/

 

SOBOTA, 4. 6., ob 18.30

Trdinova dvorana KCJT

ZAKLJUČNI KONCERT NAGRAJENCEV 4. MEDNARODNEGA PEVSKEGA TEKMOVANJA SGSM 2022

PODELITEV NAGRAD IN NASTOP NAGRAJENCEV

Na samostojnem koncertu bodo nastopili nagrajenci 4. mednarodnega pevskega tekmovanja SGSM 2022 v kategorijah opera in samospev. Na pobudo Komisije mednarodnega pevskega tekmovanja SGSM 2022, ki ji predseduje Irena Yebuah Tiran, bo najboljše izbrala petčlanska mednarodna žirija v sestavi: Barbara Jernejčič Fürst (AG Ljubljana, Slovenija), Ingrid Janser-Mayr (Mozarteum, Avstrija), Nejc Lavrenčič (Zavod PerArtem, Slovenija), Winnfried Hofinger (Agentur Tennigkeit, Nemčija) in Simon Krečič (Opera SNG Maribor).

Podeljene bodo naslednje nagrade za vsako tekmovalno področje posebej:

  • 1. nagrada: zlata plaketa Mestne občine Novo mesto, denarna nagrada 1000 EUR (pri samospevu v primeru dua pevec/-ka in pianist/-ka 2000 EUR) in koncert v produkciji Zavoda Novo mesto. 
  • 2. nagrada: srebrna plaketa Mestne občine Novo mesto, denarna nagrada 500 EUR in nastop v koncertnem ciklu 8. festivala SGSM 2023 v Novem mestu.
  • 3. nagrada: bronasta plaketa Mestne občine Novo mesto in nastop v koncertnem ciklu 8. festivala SGSM 2023 v Novem mestu.
  • Priznanje obetavnemu tekmovalcu/-ki do 24. leta starosti.

Dodatne informacije:

https://www.kcjt.si/home/document/docid/19069?back=/program/sem-glasba-sem-mesto/sgsm-2022/7-mednarodni-festival-sgsm-2022

 

SOBOTA, 4. 6., ob 20.30

Ploščad KCJT (v primeru dežja KCJT Art Caffe)

VEČER MUZIKALOV

PESMI NAJBOLJ ZNANIH TUJIH IN DOMAČIH MUZIKALOV V NOVIH PREOBLEKAH.

Saša Lešnjek, glas
Zala Smolnikar, glas
Tjaša Fajdiga, glas
Kristina Koračin, glas
Gašper Rifelj, glas
Srdjan Milovanović, glas

Miro Tomšič, bobni
Jernej Šuštaršič, klavir
Dejan Hudoklin, bas

Na večeru muzikalov se nam bodo ob spremljavi trio instrumentalne zasedbe predstavili Saša Lešnjek, Zala Smolnikar, Tjaša Fajdiga, Kristina Koračin, Gašper Rifelj in Srdjan Milovanović. Edinstvena priložnost za vse ljubitelje muzikalov, Broadwaya in glasbeno-gledaliških performansov. Nastopajoči so najvidnejši predstavniki mlajše pevske generacije, ki so v svojih karierah že nastopili na največjih slovenskih odrih in bili del najvidnejših televizijskih oddaj. Slišali bomo skladbe iz muzikalov Chicago, Fantom iz opere, Briljantina, Hamilton in mnogih drugih. Pevci nam bodo polepšali večer s solističnimi nastopi in edinstvenimi dueti, ki jih bomo na koncertu slišali prvič. Večer muzikalov bo večer poln glasbe, gledališke igre, edinstvenih nastopov in presenečenj.

Dodatne informacije:

https://www.kcjt.si/home/document/docid/19071?back=/

 

PEVSKO TEKMOVANJE  

PETEK, 3. 6., 11.00, 15.00

Glasbena šola Marjana Kozine Novo mesto

4. MEDNARODNO PEVSKO TEKMOVANJE SGSM 2022

IZBIRNO TEKMOVANJE

 

SOBOTA, 4. 6., 11.00, 14.30  

Glasbena šola Marjana Kozine Novo mesto

4. MEDNARODNO PEVSKO TEKMOVANJE SGSM 2022

ZAKLJUČNO TEKMOVANJE

 

SOBOTA, 4. 6., ob 18.30

Trdinova dvorana KCJT

ZAKLJUČNI KONCERT NAGRAJENCEV 4. MEDNARODNEGA PEVSKEGA TEKMOVANJA SGSM 2022

PODELITEV NAGRAD IN NASTOPI NAGRAJENCEV

 

SPREMLJEVALNI PROGRAM

PONEDELJEK, 30. 5., 17.30

»MESTO SITUL« - voden ogled mesta z lokalnim turističnim vodnikom po Novem mestu s poudarkom na kulturni dediščini mesta. Lokacija: TIC Novo mesto, Glavni trg 11

TOREK, 31. 5., 18.00

»NA OBISK K FRANČIŠKANOM« - voden ogled Frančiškanske cerkve z ogledom samostanske knjižnice.  Lokacija: Frančiškanska cerkev sv. Lenarta, Frančiškanski trg 1

ČETRTEK, 2. 6., 19.00

»MESTO NA DLANI« - ogled nove turistične zanimivosti Novega mesta - razgledna ploščad na Kapitlju, obisk TIC Novo mesto (možnost nakupa spominkov). Lokacija: Kapiteljska cerkev sv. Nikolaja, Kapiteljska ulica 20

SOBOTA, 4. 6., 13.30

»SREDNJEVEŠKI UTRIP NAD OKLJUKOM KRKE« - voden ogled Kapiteljske cerkve in obisk nove turistične zanimivosti Novega mesta - razgledna ploščad na Kapitlju. Lokacija: Kapiteljska cerkev sv. Nikolaja, Kapiteljska ulica 20

 

Imetnikom enotnih festivalskih vstopnic je brezplačno na voljo celoten spremljevalni festivalski program in bon za brezplačno izposojo supa, kanuja ali čolna na Mestni plaži Novo mesto.

Imetnikom posamičnih vstopnic je brezplačno na voljo spremljevalni program izbranega dneva. Za dogodke spremljevalnega programa je treba udeležbo predhodno potrditi ob nakupu vstopnice na blagajni KCJT.  

 

Dodatna ponudba v Novem mestu in okolici

NOVOMEŠKA TRŽNICA IN FESTIVAL BREZGLUTENSKE PONUDBE – v soboto na novomeškem Glavnem trgu.

ODPRTE ZIDANICE – v soboto in nedeljo je možen obisk in degustacija pri lokalnih vinarjih na Trški gori (dodatne informacije: TIC Novo mesto).

PUSTOLOVSKI PARK OTOČEC – obisk pustolovskega parka na Otočcu (dodatne informacije: Hotel Šport Otočec).

 

NAKUP IN REZERVACIJA VSTOPNIC

Blagajna KCJT, Novi trg 5, Novo mesto 

spletna prodaja: https://www.kcjt.si/

informacije in rezervacije: 07 393 0 395, 064 220 922, blagajna@novomesto.si

 

ENOTNA FESTIVALSKA VSTOPNICA za pet koncertnih večerov: 45 €

  • SpevSLAM
  • CARRINGTON-BROWN: SO BRITISH
  • ZVEZDANA NOVAKOVIĆ ZVEN & KOMORNA ZASEDBA GRLENICE
  • BASSLESS
  • VEČER MUZIKALOV

 

POSAMIČNA VSTOPNICA:

  • spevSLAM – predprodaja 10 €, na dan dogodka 14 €
  • CARRINGTON-BROWN: SO BRITISH - 14 €
  • ZVEZDANA NOVAKOVIĆ ZVEN & KOMORNA ZASEDBA GRLENICE - 10 €
  • BASSLESS - 14 €
  • VEČER MUZIKALOV - 14 €

 

BREZPLAČNE VSTOPNICE (prevzem možen le na blagajni KCJT):

  • NOČ SLOVENSKIH SKLADATELJEV
  • ZAKLJUČNI KONCERT NAGRAJENCEV 4. PEVSKEGA TEKMOVANJA SGSM 2022

KOLOFON

Produkcija: Zavod Novo mesto, zanj Aleš Makovac, direktor   

Soorganizacija: Glasbena šola Marjana Kozine Novo mesto, Društvo slovenskih skladateljev, spevSLAM

Sofinanciranje: Mestna občina Novo mesto 

 

Odgovorni vodja festivala: Matevž Novak

Koncertni festivalski program: Liljana Jantol Weber

Pevsko tekmovanje: Matevž Novak, Irena Yebuah Tiran

Spremljevalni program: Manca Čampa Pavlin, Pia Peršič

Odnosi z javnostmi, promocija: Katja Kralj Smrekar, Davorin Pavlenič

Marketing in prodaja: Maruša Marn Eržen, Andreja Gašper

Grafična podoba, oblikovanje: Sandra Hrovat, Katja Keserič Markovič

Izvršna produkcija in tehnična izvedba: Domen Bohte, Tomaž Tomašič, Primož Cigoj, Boštjan Kovačič, Jože Može


Oglejte si tudi