V sklopuu projekta Modra frankinja – žametno vino regije Posavje, katerega nosilec je KŠTM Sevnica, je v organizaciji Kmečke zadruge Sevnica v novi Grajski in Vinski dvorani Hotela Ajdovec v Sevnici potekal poseben vinsko-kulinarični večer, Praznični večer penin, slajših vin in Grajskih mesnin. Nameni večera so bili aktivna promocija vina modra frankinja in regionalne posavske kulinarike, povečanje dodane vrednosti sedanjih pridelkov, spodbujanje uporabe lokalno pridelane hrane in vin, spodbujanje lokalne samooskrbe ter kakovostne in varne hrane za zdrav odnos ter skrb za regionalno okolje.
V pravem decembrskem vzdušju, ki ga je pričaralo tudi naletavanje snežink, smo spoznali lokalne penine in slajša vina vinarjev Zdravka Mastnaka, Vino Kozinc, Kmetije Kobal, Domaine Slapšak in Vinarstva Kerin – Hiša frankinje ter jedi iz lokalnih sestavin, predvsem Grajskih mesnin, ki jih je kulinarično odlično osmislila ekipa restavracije Ajda. Ob prijetnem druženju in glasbenem programu Vokalne skupine Vilinke smo izkusili edinstveno vinsko-kulinarično doživetje.
Rok Petančič,
KŠTM Sevnica