Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
3°C
JUTRI
18°C
2°C
Oceni objavo

Strokovni ekskurziji v Brda in Collio ter Eisenberg DAC in Marof

Aktivnosti projekta Modra frankinja – žametno vino regije Posavje se nadaljujejo v hitrem ritmu. V sklopu priprave modela povezovanja pridelovalcev modre frankinje je podjetniški center KIN.si kot pripravljavec modela povezovanja s KŠTM Sevnica organiziral dve strokovni ekskurziji, namenjeni vinogradnikom in vinarjem, in sicer 12. in 20. februarja. Namen obeh strokovnih ekskurzij je bil ogled primerov dobrih praks, načina razmišljanja, delovanja in povezovanja vinarjev, ukrepov v vinogradu in kleti … V torek, 12. februarja, smo v Goriških brdih obiskali klet Bjana in zadružno klet Brda, čez mejo pa Collio in izjemnega slovenskega vinarja Edija Kebra, ki z biodinamičnim načinom kmetovanja prideluje odlična vina. V sredo, 20. februarja, pa smo si ogledali del južne Gradiščanske v Avstriji, kjer deluje združenje Eisenberg DAC in povezuje 50 vinarjev, pridelovalcev modre frankinje. Ti imajo oblikovane jasno določene parametre in pravila delovanja ter pod nazivom Eisenberg DAC pridelujejo in tržijo odlične modre frankinje. Ogledali smo si vinski kleti Kopfensteiner in Grosz. Med potjo proti domu smo se ustavili še v vinski kleti Marof v Mačkovcih, zibelki modre frankinje na Goričkem v Prekmurju, kjer pridelujejo izjemna vina z zelo jasno vizijo in tehnološko dodelanimi pristopi. Pred približno letom dni je namreč idejni oče največjega ocenjevanja vin na svetu, londonskega Decanterja, in eden najbolj svetovno priznanih vinskih strokovnjakov Steven Spurrier modri frankinji prekmurske kleti Marof namenil zavidljivih 94 točk. Strokovni ekskurziji sta udeležencem spodbudili razmišljanje, nadgradili znanje in izkušnje, rdeča nit vsega pa je bila, da bi vinarji dolgoročno uspevali le s pridelavo vin, značilnih za njihovo vinorodno območje s poudarkom »terroirja« (sestave tal, podnebnih razmer, tradicije …), jasno vizijo in skrbno izvedenimi ukrepi v vseh fazah pridelave vina, povezovanje in sodelovanje pa lahko pomembno pripomore k izboljšanju kakovosti in prepoznavnosti. Želimo si, da bi to spoznali tudi posavski vinarji in skupaj ustvarili povezano vinsko zgodbo, ki bo Posavje postavila na slovenski in svetovni (turistični) vinsko-kulinarični zemljevid.  

 

Rok Petančič,

KŠTM Sevnica

 

Oglejte si tudi