Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
5°C
SOB.
22°C
5°C
Oceni objavo

PO POTEH ANDRAŽA (del poti)

Po poteh Andraža (del poti)

 

Andraž nad Polzelo je razloženo naselje gričevja med Velenjem na severu in Polzelo na jugu, Sevčnikom na vzhodu in Hotunjščico na zahodu. Ima približno 830 prebivalcev, obsega površino 11,2 km2 in leži na nadmorski višini 430 m.

Silva Sonjak je za 26 planincev PD Mislinja v torek, 5. aprila 2022, organizirala pohod po delu Andraške planinske poti, ki se uradno imenuje Po poteh Andraža. Ta pot je le ena izmed več možnih in dobro označenih poti tega gričevnatega terena. Naš cilj je bil vsekakor najbolj markantni vrh omenjenega območja; to je Gora Oljka s planinsko kočo in prepoznavno romarsko cerkvijo sv. Križa.

Naš vodnik in soorganizator pohoda Peter Zupanc je imel tokrat ob sebi predsednika kulturnega društva Andraž in glavnega vodnika Vilija Pižorna. Obsežno jutranjo pogostitev s kavico smo doživeli pri Frenku Odru. Jutranja in tudi zaključna pogostitev z raznolikim pecivom in napitkih v Kulturnem domu pa je bila v rokah andraških gospodinj.

Pot Po poteh Andraža je bila zaradi svoje ugodne lege in ne pretirane strmine zelo primerno izbrana, saj smo lahko uživali v sproščeni hoji po prebujajočem se mešanem gozdu, kjer je bila pot še vedno pokrita z odejo suhega listja. V sončnem dnevu smo se lahko naužili razgledov proti Velenju, Polzeli ter proti zasneženim vrhovom Savinjskih Alp in delu okoliškega slovenskega sredogorja v vseh smereh. Pot je zgledno markirana, opremljena z žigi, shojena in dobro vidna. Opazili smo tudi, da je gozdna podrast izven samih poti dobro ohranjena, kar kaže na to, da ljudje dobro upoštevajo pravila hoje po markirani poti.

Na 733 metrov visokem vrhu Gore Oljke, ki je manj znana s svojim prvim imenom Dobrič, poleg koče stoji še mogočna baročna cerkev z dvema zvonikoma. To je cerkev sv. Križa, ki ima znamenito upodobitev zadnje večerje in obnovljeno  podzemno kapelo z božjim grobom. Potem ko smo se po prihodu na vrh okrepčali, nam je vodnik Vili cerkev in kapelo tudi razkazal.  

V Andraž smo se vračali po strmejšem delu poti, se za kratek čas ustavili še doma pri naši so-planinki ter pohod zaključili v Kulturnem domu, kjer smo vsestranski utrip kraja spoznali z ogledom filma o Andražu in ob ogledu razstave figuric s smešnimi motivi ter uživali ob razstavi slik domačinov.

Zahvaljujoč Silvinem skrbno pripravljenem programu pohoda in vodenju lokalnega vodnika Vilija smo preživeli aktiven in poučen dan. Zaradi velike gostoljubnosti domačinov smo tako lahko večino naših sendvičev v nahrbtnikih odpeljali nazaj domov. Hvaležni smo za tako prijazno planinsko sodelovanje in prijeten planinski dan.

 

Pripravila: Marjeta Fidler

vodnica PD Mislinja

 

 

Oglejte si tudi