Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
5°C
JUTRI
18°C
5°C
Oceni objavo

PREMAGAJMO OVIRE - Humanitarna akcija Društva paraplegikov Koroške

Naše društvo, Društvo paraplegikov Koroške, združuje invalidne osebe vseh starosti, ki smo trajno  vezani na invalidski voziček zaradi posledic nezgode pri delu, nesreč v prometu, obolenj, neuspelih operativnih posegov  na hrbtenjači, ter ostalih različnih nezgod. Delujemo na območju 12 koroških občin iz Mislinjske, Dravske ter Mežiške doline v okviru Zveze paraplegikov Slovenije. V našem društvu potekajo različni programi, od športnih programov, programov v smislu reševanja socialne problematike, prevozov članov, izobraževanja pa do reševanja arhitektonskih ovir. Člani društva se redno srečujemo, povezujemo in izmenjujemo izkušnje; mnogo vas nas pozna kot odlične športnike invalide, verjetno najbolj prepoznavni pa smo svojem poslanstvu – opozarjanje in odpravljanju arhitektonskih ovir.

 

Največja ovira, s katero se srečujemo vsakodnevno, so prevozi. Veliko naših članov nima možnosti svojega prevoza. Zaradi neprilagojenosti javnih prevoznikov se invalidi na invalidskem vozičku ne moremo posluževati javnih prevozov. Društvo paraplegikov Koroške poskuša zagotoviti prevoze za potrebe naših članov - na podaljšano rehabilitacijo, zdravniške preglede, v zdravilišča, na rekreacijo, športne aktivnosti, izobraževanja ter za namene izvajanja programov društva. Tudi na lep izlet v Dolomite nas je varno peljal, zdaj pa se zdrznemo ob vsakem čudnem zvoku ko gremo npr. na Remšnik. Omenjeni prevozi so za društvo kar precejšen strošek, ki ga le s težavo pokrivamo.

 

Zaradi dotrajanosti kombi vozila, s katerim smo v osmih letih opravili preko 350.000 km prevozov paraplegikov, smo se na organih našega društva tako odločili za nakup novega kombiniranega vozila. S tem nam bo omogočeno izvajanje večine naših programov za invalide-paraplegike, ki so sledeči: rekreacija, šport, ohranjevanje zdravja, različna predavanja, interesne dejavnosti (ženske, mladi, starejši), srečanja,  sestanki, srečanja s svojci invalidov, priprava na življenje na invalidskem vozičku, in še bi lahko naštevali. Pripominjamo, da nesreča ne prizadene le invalida, temveč tudi svojce in njihove družine. Vse zgoraj naštete programe ne moremo izvajati nemoteno, nujni pa so tako za invalide-paraplegike kot tudi za širšo družbo. Kot predsednik društva se resno zavedam, da mora biti vozilo za prevoz paraplegikov brezhibno in hkrati 100% varno, tem kriterijem pa trenutno naše vozilo ne zadosti več.

 

Naše društvo kot neprofitno in samostojno združenje za svoj obstanek in napredek organizira razne akcije zbiranja donacijskih sredstev. Tako smo se v naši potrebi in nuji po nakupu novega prevoznega sredstva - kombija obrnili tudi na naslov vseh podjetij, obrtnikov in prebivalcev na Koroškem z upanjem na njihov posluh in razumevanje naše situacije.

 

Vse potrebne informacije glede samega nakupa in vaših morebitnih vprašanj Vam bomo z veseljem posredovali (kontaktna oseba Damjan Hovnik, tel: 041-330-192). Nakazila pa na TRR SI56 0247 0005 0872 259. HVALA!

 

Damjan Hovnik

Oglejte si tudi