Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
6°C
JUTRI
16°C
-2°C
Oceni objavo

Okrogla miza "Boj za pravice"

Za zaključek 10. Festivala drugačnosti smo v petek 27.9. v knjižnici  K. Meška pripravili Okroglo mizo »Boj za pravice«, na kateri so se predstavile borke za pravice invalidov – ga dr. Jasna Murgel, asist.dr. Simona Gerenčer Pegan in Julijana Kralj – opravičila se je Elena Pečarič.

Ga. Julijana Kralj se je zelo podrobno in živopisno predstavila. Seveda je vsem nam privabila nasmešek na lica, ko je pripovedovala zgodbo z pismom maršalu Titu. Je soustanoviteljica in predsednica Društva gibalno oviranih invalidov Slovenije VIZIJA, avtorica knjig »Za lepše in prijaznejše življenje s paraplegijo in tetraplegijo« in »Čar stekla«, raziskave »Raziskava nasilja nad gibalno oviranimi ženskami«, avtorica posebnega socialnega programa »Nasilje nad gibalno oviranimi osebami« ter pobudnica ustanovitve varnega stanovanja »Hiša zaupanja«.  Sedaj poslanka v državnem zboru je ga. dr. Jasna Murgel; sicer pa pravnica in sodnica; mama dvojčkov s posebnimi potrebami.  Z namenom olajšati iskanje potrebnih informacij je napisala priročnik Vodnik po pravicah otrok s posebnimi potrebami in je bila predlagateljica Zakona o celostni zgodnji obravnavi predšolskih otrok s posebnimi potrebami. Borka »iz plemenitosti« je asist.dr. Simona Gerenčer Pegan, ki je doktorirala na Fakulteti za socialno delo, je tolmačica slovenskega znakovnega jezika, tolmačica za gluhoslepe,  supervizorka na področju socialnega varstva, članica Sveta za slovenski znakovni jezik, asistentka na Fakulteti za socialno delo, soustanoviteljica, sekretarka in strokovna vodja Društva gluhoslepih Slovenije DLAN, avtorica znanstvenih monografij Osebe z gluhoslepoto in načini sporazumevanja ter Ljudje z gluhoslepoto v Sloveniji. Njeno srčno predanost, ki presega meje službene dolžnosti smo začutili skozi opis stisk ljudi z gluhoslepoto.

Skozi pet sklopov tem je vodil Stojan Rozman iz Društva paraplegikov Koroške. Po predstavitvi gostij, njihovega dela in poslanstva, smo se dotaknili uresničevanja, izvedbe in razvoja idej, dela skozi društva, sistem.

Zanimivo je bilo poslušati kako so premagovale ovire, podale nekaj napotkov kako so se te premagale, se pri tem dotaknile stanja zakonodaje, kako tu kaj posodobiti; predstavile so svoje projekte, dosežke – posebno tiste, ki so spremenili zakonodajo ter tiste, ki to še bodo. V debato se je izredno informativno, spodbudno  in konstruktivno vključila tudi namestnica varuhinje človekovih pravic ga. dr. Kornelija Marzel.

Gostje so si za naprej zaželele: Ga. Kralj – več razumevanja, spoznanja problema nasilja nad invalidi; zadosti denarne podpore programu, da lahko zaposlijo strokovno pomoč in nudijo ustrezno pomoč vsem potrebnim. Ga. Murgel – da pomaga strokovno in poslansko spremeniti še kakšen predpis ali zakon, ki bi uredil pravice mater otrok s posebnimi potrebami in seveda otok samih. Ga. Gerenčer Pegan – pa, da se prizna pravica do jezika za gluhoslepe, da informacije pridejo do starše otrok z gluhoslepoto ter, da se prepozna starostna gluhoslepota in nenazadnje, da napiše še kakšno knjigo. Aplavz, poklon tem ženskam, tem humanitarkam in, da dobijo v bojih, ki jih bijejo čimveč pomoči in posluha.

Oglejte si tudi