Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

Naši planinci od Mislinje do Pojane

Letošnje proslave ob obletnici poslednjih bojev druge svetovne vojne na Pojani se je udeležila tudi skupina naših planincev, ki je prehodila celotno pot od Mislinje do Poljane.
Na Poljani pri Prevaljah so med 12. in 15. majem leta 1945 potekali zadnji boji v drugi svetovni vojni. V teh bojih je padlo veliko nemških vojakov, prebežnikov iz ustaških vrst pa tudi partizanov, zato je naša država na mestu teh bojev postavila spomenik, poimenovan "Spomenik svobode in miru".

 

Proslavo je tudi letos organiziral Odbor združenja borcev Mežiške doline, Združenje veteranov vojne za Slovenijo in Združenje veteranov Sever. Prireditve se je udeležilo okrog 1.500 udeležencev, slavnostni govornik na proslavi pa je bil Janez Stanovnik.

 

Območni odbor združenja borcev za vrednote NOB Mislinjske doline je skupaj s Planinskim društvom pripravil pohod na to proslavo. Pohod je potekal od Mislinje do Poljane, tako da je bilo potrebno na celotni trasi prehodditi skoraj 40 km.

 

Zaradi slabega vremena, se je pohoda udeležila le manjša skupina. Iz Mislinje je v poznih večernih urah startalo 7 udeležnecev, med potjo pa sta se jim pridružila še dva pohodnika, tako da jih je na Poljano prispelo 9. Območni odbor združenja borcev iz Mislinje je poskrbel tudi za okrepčila med potjo, skupina pa je bila ob prihodu na Poljano deležna posebne pozornosti.

 

Iskrene čestitke vsem pohodnikov za vztrajnost na poti. Pohod bo organiziran tudi prihodnje leto, saj prireditelji pričakujejo, da naj bi bila na Poljani tudi osrednja proslava v evropskem merilu.

Oglejte si tudi