Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Praznovanje Velike noči

Te dni kristjani praznujejo svoj največji praznik Veliko noč. Preko praznikov obujajo spomine na dogodke pred več kot tisoč leti, ko je Jezus Kristus po strašnem trpljenju na križu  vstal od mrtvih in s tem odrešil svet greha.

Praznovanje se prične na cvetno nedeljo, ko verniki prineso v cerkev zelenje in butare v spomin na veličastni prihod Jezusa v Jeruzalem, nato pa nadaljujejo s praznovanji preko velikega petka, ko se spominjajo njegove smrti, v soboto prihajajo v cerkev k blagoslovitvi ognja in velikonočnih jedi, nato pa na velikonočno nedeljo z vstajensko mašo in procesijo počastijo njegovo vstajenje od mrtvih.

Tudi letos so se vsa ta praznovanja zvrstila tudi v šentiljski fari. Na cvetno nedeljo je bila blagoslovitev zelenja v podružnični cerkvi sv. Ahaca, nato procesija v farno cerkev, ob koncu prejšnjega tedna pa so verniki  spremljali zaključne obrede  Velike noči.

Še posebej je bilo slovesno v nedeljo zjutraj, saj  se prva maša prične že ob 6. uri zjutraj. Uro pred tem že strelci z molžnarji vabijo vernike v cerkev, nato sledi vstajenska maša ob izbranem petju cerkvenega pevskega zbora in Babnikove godbe.


Skoraj vsi udeleženci se nato udeležijo še procesije in se nato podajo na svoje domove, kjer jih čaka velikonočni zajtrk. Druženje ob velikonočnem zajtrku  je običajno tudi lep družinski praznik, ko se zberejo sorodniki na enem mestu, se kaj pogovorijo  in tako utrjujejo svoje družinske vezi.

Oglejte si nekaj fotografij z letošnjih velikonočnih praznovanj v Šentilju pri Mislinji.

Oglejte si tudi