Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
10°C
JUTRI
10°C
1°C
Oceni objavo

Praznovanje prvega maja na Jerloški seči

Ker je bil letošnji prvomajski shod Mislinjčanov v Završah nad Mislinjo odpovedan, so se najbolj vztrajni pohodniki letos podali na Jerloško sečo.
Organizatorji vsakoletnega srečanja občanov in planincev ob prazniku dela v Završah nad MIslinjo so letošnji shod odpovedali. Za to sta bila vsaj dva razloga.

Prvi je bil ta, da je bilo na dan prvega maja napovedano kislo, deževno vreme. Kljub takšnemu vremenu bi lahko shod izpeljali, če ne bi bilo drugega razloga, zaradi česar so organizatorji dokončno odpovedali  srečanje. Drugi razlog tiči v dejstvu, da je država za organizacijo takšnih množičnih prireditev tako zakomplicirala postopke pridobitve ustreznih soglasij, da so prireditelji obupali in tudi drugod na veliko  odpovedujejo tradicionalna srečanja širom Slovenije.

Ne samo, da je ob prijavi prireditve potrebno pridobiti kup soglasij, predpisi določajo, da je potrebno za nastope glasbenih skupin (tudi godbe na pihala) plačati prispevek SAZAS-u, ki predstavlja kar visok strošek za prireditelja, plačati ustrezne pristojbine in takse. Še najbolj absurdno pa je, da je potrebno za takšno prireditev zagotoviti tudi zdravstveno intervencijsko skupino. Ta stane organizatorja, če je na prireditvi napovedano več kot 1000 udeležencev 350 € za vsako uro dežurstva takšne skupine (takšno ceno ima Zdravstveno reševalni center Ravne). Ob tem reševalci zaračunajo čas dežurstva od  trenutka, ko reševalno vozilo zapusti garažo pa do trenutka, ko se vrne v garažo. To pomeni za dežurstvo v konkretnem primeru zdravstvenega dežurstva v Završah vsaj 3 ure, torej preko 1000 € dodatnih stroškov.


V vsej 30 letni tradicji izvedbe  tega shoda smo organizatorji zagotovili brezplačno dežurstvo medicinske sestre ali zdravnika. Ob tem naj navedem, da v vsem tem obdobju ni bila potrebna niti ena intervencija.

No, kakor koli že, letos se je kar lepo število Mislinjčanov odločilo, da se bo udeležilo spontanega shoda pohodnikov na Jerloško sečo. Tam so nas prijazni domačini (s prostovoljnim delom so pomagali člani vaške skupnosti Dovže in planinci Štajge) pogostili z običajno klobaso. Čeprav vreme res ni bilo najbolj naklonjeno organizatorjem, pa smo se vsi pohodniki dobro počutili in se tudi zadovoljni vrnili v svoje domove, saj smo tako očuvali tradicijo vsakoletnega zbiranja občanov ob prvem maju.

Oglejte si tudi