Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
2°C
JUTRI
13°C
-1°C
Oceni objavo

Obiskali smo prijatelje v občini Središče ob Dravi

Naša občina se je pred leti tesneje povezala z občino Središče ob Dravi. To sodelovanje je kasneje pripeljalo do pobratenja obeh občin, zato se predstavniki s teh območij redno obiskujejo ob pomembnejših prireditvah. Letos so v Središču ob Dravi ob občinskem prazniku proslavili 60. obletnico obstoja njihove občine.
Središče ob Dravi ima svojo bogato zgodovinsko tradicijo, saj pisani viri omenjajo Središče že v času rimskega imperija. Med drugo svetovno vojno so prebivalci tega območja plačali velik krvni davek, o čemer priča tudi spomenik sredi centra naselja.

 

Od leta 1293 je Središče pridobilo status Trga, na kar se je pričel tudi hitrejši razvoj tega območja. Do leta 1958 je bilo Središče ob Dravi samostojna občina, v obdobju 1958 do 2006 pa je bilo priključeno občini Ormož. Leta 2006 je Središče z naselji Obrež, Grabe, Šalovci in Godenici ponovno samostojna občina, ki zajema 31 kvadratnih kilometrov površin, šteje pa nekaj nad 2300 prebivalcev.

 

Je zadnje strnjeno naselje pred mejo s sosednjo Hrvaško ob cesti Ormož - Čakovec.

Sedanji župan je Jurij Borko, ki že vrsto let uspešno vodi in upravlja županske posle v tej občini.

 

V soboto se nas je skupina prebivalcev  iz naše občine na čelu z županom Francem Šilakom odpravila na njihovo praznovanje občinskega praznika ob 60. letnici delovanja njihove samostojne občine. Domačini so nas gostoljubno sprejeli, skupaj  z njimi pa smo se družili ves popoldan, se popeljali s konjskimi vregami po ožjem delu Središča, si ogledali njihovo cerkev sv. Duha, na zaključku pa prisostvovali proslavi ob njihovem jubileju. Bilo je prijetno druženje z njihovimi domačini, deležni pa smo bili izjemne gostoljubnosti.

 

Kar strah nas je, če bomo znali tudi v naši občini v času njihovega obiska ob našem občinskem prazniku pokazati  tolikšno mero gostoljubnosti, kot smo je bili mi deležni ob našem obisku.

Oglejte si tudi