Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
0°C
JUTRI
22°C
4°C
Oceni objavo

MIKLAVŽEV POHOD 2022

4. Miklavžev planinski pohod PD Mislinja

 

Planinci PD Mislinja smo v soboto, 3. decembra 2022, pokazali svojo vztrajnost in se kljub rahlemu dežju odpravili na sicer že tradicionalni 4. Miklavžev pohod. Našo vztrajnost sta pohvalila in podprla predsednik Ivan in vodnik Joc, ki sta organizacijsko prevzela skrb za izvedbo pohoda.

Vodnik pohodnikov Jože ni izrazil prav nobenega pomisleka o pohodu (ga dobro poznamo in smo to že prej vedeli). Zato smo se ob štartu pri Vagonu pod streho pogledali z nasmeški, zelo hitro prešteli, fotografirali, se poslovili od spremljevalne mobilne ekipe ter z dežniki in kapucami krenili proti Mislinjskemu grabnu. Mrzlo ni bilo, spolzko ni bilo, bilo pa je veliko naše dobre volje, da prehodimo pot tudi v dežju in poskušamo ujeti dobrega moža Miklavža.

Pohod skozi Mislinjski graben do stare šole je bil še »dnevni«, kasneje pri vzponu mimo domačij Vovk, Tevž vse do Pavrovega in naprej pa povsem »nočni«. Nočne podobe obcestnega vodnega slapa, osvetljenega z našimi lučkami, so bile imenitne in prizor je bilo seveda obvezno fotografirati. Spremljevalna mobilna ekipa je v zasneženem zgornjem delu Mislinjskega grabna preverila našo skupino pohodnikov in jo tudi okrepila pred vzponom do Pavrovega. Prav pred vzponi je bila skupina pohodnikov že precej številčnejša in pripravljena za vzpon po snegu.

Pri Pavrovem smo imeli prvi daljši postanek in v topli sobi so nas prijetno pogostili. Prijazen pozdrav nam je namenil tudi domači kuža Lars.

Pot smo nadaljevali po cesti do Miklavža in si prislužili tudi drugi krajši postanek v topli kmečki hiši ob dobrem zakuhanem moštu in prijetnem klepetu z gospodarjem in njegovo ženo.

Sestop v dolino po cesti od Pirševega doma do Mislinje je spremljala megla, dež pa smo pregnali. Prižganih prazničnih lučk v zamegljeni dolini nismo mogli videti, smo pa med potjo več klepetali in sledili Jožetovemu tempu hoje.

Še enkrat velja vsa zahvala domačinom, ki so nam pripravili brezplačno jedačo in pijačo ter s tem podprli ta tradicionalni pohod, ki je tudi v takem vremenu privabil planince od drugod. Planinci jim tako lahko v sodelovanju z domačini predstavimo »v živo« pohodniške poti skupaj z našo gostoljubnostjo.  

 

                                                            Pripravila : Marjeta Fidler

                                                                              vodnica PD Mislinja

 

Oglejte si tudi