Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
12°C
JUTRI
24°C
12°C
Oceni objavo

29. JURČIČEV POHOD

        PD Mislinja na 29. Pohodu po Jurčičevi poti

od Višnje Gore do Muljave

 

Ob zaključku zime in na pragu pomladi smo se 4. marca 2023 planinci v organizaciji PD Mislinja udeležili Pohoda po Jurčičevi poti od Višnje Gore do Muljave. Letošnji datum je sovpadal s točnim datumom rojstva pisatelja Josipa Jurčiča.

39 planincev, željnih prehoditi to tradicionalno pohodniško pot, se nas je pridružilo našemu organizatorju in vodniku Petru Zupanc. Letos smo se po nekaj »sušnih« letih spet zbrali pohodniki tako iz Mislinjske kot tudi iz Mežiške doline. Mnoga starejša poznanstva med nami so bila takoj vir jutranje dobre volje. Ponosno pa smo medse sprejeli tudi pohodnike, ki so se na pohod odpravili prvič. Naše planinsko druženje je bilo tako ves dan pestro in polno prijaznih besed. Začelo se je že z jutranjo kavico, ki je bila zelo dobrodošla za medsebojne pozdrave, ki jim je sledil kratek klepet.

Vodenje pohoda smo prevzeli trije vodniki: Peter Zupanc, Danilo Kete in Marjeta Fidler. Tradicionalno ta pohod poteka po Jurčičevi literarni poti iz starega mestnega jedra Višnje Gore do pisateljeve rojstne Muljave. Najbolj »zagreti« pohodniki so pot podaljšali vse do Krške jame in vasi Krka, kamor je Jurčič hodil v šolo.

Pohod v Višnji Gori smo začeli v megli in cilj v Muljavi dosegli v megli. Ob odhodu z Muljave pa se nam je v slovo pokazalo krasno pomladansko sonce. To je kratek opis vremena, ki nas je letos spremljalo, ko smo hodili po gozdnih poteh, ki so bile prekrite z najrazličnejšimi pomladnimi odtenki: z zaplatami snega na travi, z malo blata na enih delih in mnogo blata na drugih ter z namočenim jesenskim listjem. A poglede smo namesto v čevlje in hlačnice z blatom raje usmerili v množico letošnjih pohodnikov in v dobrote na stojnicah kontrolnih točk. Poročali so, da se je pohoda letos udeležilo okoli 5000 pohodnikov, in temu lahko potrdimo, saj na poti res nisi nikoli hodil sam.

Na začetku pohoda v Višnji Gori nas je poleg polža pozdravila tudi kranjska čebela, ki ima svoj dom v Hiši kranjske čebele. Imeli smo možnost ogleda vseh kulturnih in verskih objektov ob poti. Na koncu pohoda na domačiji Josipa Jurčiča na Muljavi nam je zaigrala tudi Pihalna godba Trebnje. Prav tako smo prisluhnili nagovoru župana in organizatorjev pohoda.

Pohodniki smo si vsak po svoje ustvarili prijetno vzdušje med potjo, se ustavljali pri dobrotah in napitkih na mnogih vmesnih točkah pohoda in nato še ob zaključku pohoda. Vseeno smo upoštevali dogovorjeno uro odhoda, da smo kot skupina lahko pravočasno krenili na pot proti Koroški. Pestre utrinke z letošnjega pohoda je v fotografije ujel Peter Zupanc.

Naslednje leto bo potekal jubilejni, že 30. pohod, in vemo, da se ga bo udeležilo tudi naše PD Mislinja. Že zdaj se veselimo, da bomo lahko ponovno prehodili to našo literarno zasnovano pohodniško pot ter pohodništvo združili s prijetnim druženjem.

 

Pripravila: Marjeta Fidler, vodnica PD Mislinja

Oglejte si tudi