Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
2°C
JUTRI
11°C
2°C
Oceni objavo

ZVOKI MIRU ponovno povezali teritorij in utrdili čezmejno prijateljstvo

Sobota 2. 9. in nedelja 3. 9. 2023 sta preko izvirne interpretacije zgodovinske in naravne dediščine, glasbe in kulinarike, ponovno povezali čezmejni prostor v nepozabno doživetje.

Projekt ZVOKI MIRU - I SUONI DELLA PACE, ki je premiero doživel lani, je v letošnji drugi predstavi zopet navdušil udeležence, predvsem pa utrdil razmišljanje snovalcev,Kulturnega doma Nova Gorica, Associazione Progetto musica Udine, Turismo FVG in Javnega zavoda Miren Kras, da preko novih oblik osmišljanja nesmisla tragedije (prve svetovne) vojne na izviren način zori razumevanje priložnosti in odgovornosti ljudi, ki tukaj živimo, da lahko samo skupaj, s povezovanjem in sodelovanjem, brez meja na zemljevidu ali v glavah, ustvarimo boljšo prihodnost!

Dveh pohodov po Poteh miru od Alp do Jadrana in dveh večernih glasbenih predstav, ki sta se odvili v okviru enotnega dogodka na slovenski in italijanski strani v prvem septembrskem vikendu, se je udeležilo preko 200 pohodnikov in ljubiteljev klasične glasbe iz obeh držav.

V soboto 2. 9. so se na 18 kilometrov dolgo pot med ostalinami prve svetovne vojne na slovenski strani, v spremstvu vodnika Romana Maliča, podali prvi pohodniki. Dvem postajam z okrepčili med obiski treh jam, Ruske, Krompirjeve in Pečinke, ob pomoči Jamarskega kluba Temnica (vodnik Franc Bizjak) ter Turističnega društva Cerje (vodnik Konrad Marušič), je sledilo kosilo, ki ga je pripravil Mirko Godnič iz istoimenske domačije v Novi vasi. Pohod, na katerem smo lahko, poleg glasbe, prisluhnili tudi pretresljivim izpovedim vojakov, ki so se borili na položajih Soške fronte v Kostanjevici na Krasu in na Fajtjem hribu, se je zaključil z vodenim ogledom Pomnika miru na Cerju, zvečer pa je udeležence navdušila odlična predstava treh mladih glasbenikov, Eme Krečič na violončelu ter Riccarda Penza in  Hanne Schmidt na violinah. Program je obogatila nova skladba, ki jo je posebej za to priložnost napisal Fabio Cuccu, študent kompozicije na Konservatoriju Tartini v Trstu.

V nedeljo so pohodniki, med katerimi jih je večina prespala v Miren Krasu, pot nadaljevali na italijansko stran Poti miru od Alp do Jadrana po 15 kilometrski trasi od Cerja do Sredipolja (Redipuglia). Dvodnevni dogodek se je zaključil  z vrhunsko glasbeno predstavo pevke AMARA v Dolini bersaljerjev.

Predstavnice organizatorjev, Pavla Jarc, direktorica Kulturnega doma Nova Gorica, Valentina Danelon iz Associazione Progetto Musica Udine in mag. Ariana Durnik, direktorica Javnega zavoda Miren Kras, ki so goste koncerta pozdravile v imenu vseh organizatorjev, tudi Turizma FVG in Turizma Pro Loco di Fogliano Redipuglia, so se od gostov na koncertu poslovile z obljubo poiskati vire in možnost, da se krasna zgodba, ki je stkala veliko novih prijateljstev, nadaljuje tudi prihodnje leto oziroma najmanj do leta 2025, ko bosta Nova Gorica in Gorica (Gorizia) nosili lento Evropske prestolnice kulture.

Izvedbo vodenj po Poteh miru od Alp do Jadrana je podprlo tudi Ministrstvo za kulturo RS v sodelovanju s Fundacijo Poti miru.


Javni zavod Miren Kras

Foto: JRP Studio, JZMK, Janko Lipovšek , Kulturni dom NG

Oglejte si tudi